Puheenaihe

Suosittujen koirarotujen vakavat terveysongelmat pöyristyttävät – Eläinlääkärit: "Tuhiseva koira voi olla joidenkin mielestä hellyttävä"

Bostoninterrierit kuuluvat lyhytkuonoisten ja -kalloisten koirarotujen riskiryhmään. Arkistokuva.

Päivi Tuovinen

Suomen Eläinlääkäriliitto kertoo olevansa huolissaan lyhytkuonoisten ja -kalloisten eli brakykefaalisten koirien vakavista terveysongelmista. Lyhytkuonoisiin ja -kalloisiin rotuihin kuuluvat muun muassa mopsi, ranskanbulldoggi, englanninbulldoggi, bostoninterrieri ja kiinanpalatsikoira.

Koirarotuja jalostettaessa on suosittu lyhyttä kuonoa ja kalloa. Tällainen muoto ei ole luonnollinen, vaan se on seurausta ihmisten halusta korostaa näiden koirarotujen äärimmäisiä piirteitä. Liiton mukaan liian lyhyt kuono vaarantaa normaalin hengityksen ja kehon lämmönsäätelyn ja altistaa eläimet vakaville terveysongelmille.

– Ulkonäön sijaan hyvinvoinnin ja terveyden pitää olla keskeisessä asemassa sekä koiraa hankittaessa että koiria jalostettaessa. Lyhytkuonoisten ja -kalloisten rotujen jalostuksen suuntaa on muutettava ja sairaaksi jalostamiseen on puututtava. Eettisistä syistä myös lyhytkuonoisten koirarotujen kuvien käyttämistä mainoksissa ja markkinoinnissa on vältettävä, koska käyttö lisää rotujen suosiota, liitto ilmoittaa tiedotteessaan.

Liitto kertoo, että lyhytkuonoisilla koirilla todetaan usein hengitysteiden epämuodostumia. Ylähengitystieoireyhtymä aiheuttaa sen, että koiran ylähengitystiet ovat ahtaat ja ne hengittävät jatkuvasti suun kautta.

– Osa koirista pitää lelua suussa nukkuessaan, jotta suu pystyisi avoimena hengitystä varten. Tämä voi näyttää suloiselta, mutta kertoo tosiasiassa koiran vakavista hankaluuksista saada riittävästi happea.

Liiton mukaan lyhytkuonoisten koirien suosio on kasvanut ja määrä lisääntynyt. Vaikka suurisilmäinen, pyöreänaamainen ja tuhiseva koira voi olla joidenkin mielestä hellyttävä ja ihanan rauhallinen, se on hyvin todennäköisesti myös hengitysteiltään sairas eläin, jolle hengittäminen on työlästä.

Liitto vaatii, että rodunjalostuksessa ja koiranäyttelyissä terveys otetaan tärkeimmäksi asiaksi, ei ulkonäkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu