Soini oli poissa, kun eduskunta väänsi poliittisesta teatterista – "Täyttä mielikuvituksen tuotetta, jota lehdet kirjoittavat"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.)

Johanna Erjonsalo

POLITIIKKA  Moni kansanedustaja kaipasi suureen saliin UV-ryhmän Timo Soinia, kun hallitusta grillaattiin viime viikon ratkaisuista.

Eduskunnassa käytiin maanantaina odotetun kiihkeä keskustelu, jossa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolustivat uuden hallituksen muodostamismenettelyä perussuomalaisista irronneen Uusi vaihtoehto -ryhmän varaan.

Sipilä kiisti useaan otteeseen, että hallituksen piirissä olisi etukäteen varauduttu siihen, että perussuomalaiset hajoaa Jussi Halla-aho (ps.) puheenjohtajavalinnan seurauksena.

Sipilä tyrmäsi mediassa olleet tiedot "täydeksi mielikuvituksen tuotteeksi".

Pääministeri myös arvosteli oppositiota siitä, että eduskunnassa levitetään salaliittoteorioita.

Terävimmin Sipilää vastaan hyökkäsi pääoppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman, joka tivasi, eikö hallituksessa oltu puhuttu asiasta etukäteen sanallakaan.

– Voin vakuuttaa, ettei hallituksen piirissä ole tällaista suunnitelmaa tehty. Olisihan se täysin mielikuvituksen tuotetta, – jota lehdet kirjoittavat –, että hallituksessa käytäisiin tällaista keskustelua, Sipilä puolustautui.

Osin avoimeksi jäi se, milloin ja millaisia keskusteluja Halla-ahon valinnan (10.6.) jälkeen alettiin käydä. Sipilä sanoi aluksi, ettei keskusteluja ei käyty "ennen tuota viikonloppua", jolloin Halla-aho valittiin.

Petteri Orpon mukaan keskusteluja alettiin käydä vasta seuraavana maanantaina.

– Kun me teimme päätöksen maanantaina, (ettei Jussi Halla-ahon perussuomalaisia oteta hallitukseen), emme tienneet mihin se johtaa.

Orpo toisti myös, että joitain arvailuja perussuomalaisten loikkauksesta liikkui, mutta 20 kansanedustajan irtaantuminen tuli yllätyksenä.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz tähdensi, että kokoomuksen piirissä oli käyty etukäteen keskustelua Halla-aho varalta muttei tehty suunnitelmia.

Antti Lindtman esitti hallitukselle epäluottamusta, jonka takana ovat kaikki oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta. Lindtmanin mukaan hallitus ei voi jatkaa parlamentaarisesti ja moraalisesti ohentuneena ilman kansalaisten enemmistön tukea.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari esitti omaa epäluottamuslausetta, joka ei saanut kannatusta muilta.

Huhtasaari hyökkäsi hallituksen kimppuun kaikkein voimakkaimmin sanoin vertaamalla tilannetta Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroon 2003.

Huhtasaaren mukaan Jäätteenmäki joutui aikanaan eroamaan pääministerin paikalta "vähemmästä muunnellusta totuudesta".

Moni kansanedustaja kaipasi suureen saliin uv-ryhmän Timo Soinia, joka oli ulkomaan matkalla.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään tiistaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva

Mikko Välimaa