Juotko 1–2 annosta alkoholia päivässä? Näin kohtuukäyttö vaikuttaa

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Tervetulodrinkki, ruokaviini, välisiideri, saunaolut. Kesällä löytyy syitä kohotella lasia.

Uusimman tutkimuksen mukaan pienikin jatkuva tissuttelu jättää jälkensä aivoihin, muistuttaa Yksi elämä -terveystalkoot.

Pidemmät juomaputket tuovat eteisvärinää oireilevia sairaaloiden päivystyksiin.

Uusimpien tutkimusten mukaan alkoholin pitkittynyt kohtuukäyttö vaikuttaa aivojen muistikeskukseen. Jo 1–2 annosta näyttää jättävän jäljen aivoihin.

Alkoholi myös heikentää yöunta.

Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala suosittelee kiinnittämään huomiota alkoholin käyttöön kesällä ja etsimään alkoholittomia vaihtoehtoja.

– Kun me suomalaiset saunomme lähes päivittäin, niin alkoholiton olut on hyvä saunajuoma. Perhe voisi myös yhdessä päättää pitää nollapäiviä ja etsiä vaikka alkoholittomia juomareseptejä, jotka käyvät koko perheelle iästä riippumatta. Palkinnoksi saa myös paremman yöunen, Hekkala vinkkaa tiedotteessa.

Hekkalan mukaan kesä on myös runsaammin alkoholia kuluttaville riskiaikaa, sillä juomisen mahdollisuuksia on enemmän ja viikonloppujuomisesta tulee "jatkuva viikonloppu" läpi kesän.

– Nämä tapaukset näkyvät sairaaloiden päivystyksillä elokuussa. Apua joudutaan hakemaan eteisvärinä- ja vieroitusoireisiin.

Yksi elämä -terveystalkoot tutki marraskuussa 2016 tehdyssä kyselyssä suomalaisten kokemuksia omasta terveydestä.

Tutkimuksen mukaan 83 prosenttia suomalaisista arvioi oman alkoholinkäyttönsä olevan kohtuullista. Naiset (89 prosenttia) pitivät alkoholinkäyttöään kohtuullisena miehiä (77 prosenttia) useammin. 14 prosenttia koki, ettei alkoholinkäyttö ole pysynyt kohtuun rajoissa.

Tutkimuksen toteutti YouGov Finland ja siihen vastasi 1006 suomalaista web-kyselyssä. Vastaajajoukko painotettiin suomalaisia edustavaksi iän (18–74 vuotta), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus