Puheenaihe

Voiko koiran laittaa automatkan ajaksi takakonttiin? – tässä pelisäännöt karvakavereiden kuljetukseen

Moni ei tiedä, että koiraa tai kissaa ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa.

Silja Tenhunen

Monilla on puutteita koirien ja kissojen kuljettamista koskevissa tiedoissa, osoittaa Liikenneturvan kyselytutkimus.

Kyselyyn vastanneista noin tuhannesta ihmisestä 31 prosenttia ei tiennyt, ettei koiria tai kissoja saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa.

– Tulos osoittaa, että asiasta ei tiedetä tarpeeksi. Lemmikkiä voi kyllä kuljettaa tavaratilassa, jos sieltä on avoin yhteys matkustamoon, kuten farmarimallisissa autoissa on. Eläimen hyvinvoinnista on huolehdittava matkan aikana, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen sanoo tiedotteessa.

Lemmikkikoiran tai -kissan kuljetus autossa sujuu turvallisimmin, kun lemmikki on kytkettynä kunnollisiin turvavaljaisiin tai kun se on laitettu kuljetuslaatikkoon, joka pysyy paikallaan ajon aikana.

Kuljettaja ei saa matkan aikana pitää lemmikkiä sylissään.

– Kyse on lemmikin turvallisuuden lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikku koirankin törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella 40-kertainen. Jokainen voi miettiä, miltä tuntuu, kun tällainen puntti iskeytyy takaraivoon. Oikea matkustustapa kannattaa opettaa hauvalle jo pennusta pitäen, Taskinen sanoo tiedotteessa.

Useampi kuin joka kymmenes kyselyyn vastanneista ei myöskään tiennyt, ettei kuljettaja saa matkan aikana pitää lemmikkiä sylissään.

– Karvaturre pitää olla kytkettynä niin, ettei se pääse häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Eläin ei myöskään saa päästä tavaratilasta matkustamon puolelle eikä karkaamaan ulos ovia tai ikkunoita avattaessa, Taskinen muistuttaa tiedotteessa.

Monet pysähtyvät automatkalla syömään tai käymään kaupassa. Tällöin pitää huolehtia, että koira, kissa tai mikään muukaan eläin ei jää kuumaan autoon. Se voi aiheuttaa esimerkiksi koiralle lämpöhalvauksen tai pahimmillaan kuoleman.

– Lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla koiralle tuskallinen ja jopa kohtalokas. Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi todella nopeasti myös varjossa, eikä ikkunoiden raolleen jättäminen estä lämpötilan nousua. Jos huomaa koiran yksin autossa lämpimällä säällä, on apua haettava heti, Taskinen painottaa tiedotteessa.

Liikenneturvan kyselyyn koirien ja kissojen kuljettamisesta vastasi toukokuussa yhteensä 1 035 henkilöä, joista autoilevia oli 79 prosenttia.

Otatko lemmikin mukaan matkoille?

Kyllä, mutta vain kotimaanmatkoille
73% (376 ääntä)
Kyllä, myös ulkomaanmatkoille
17% (89 ääntä)
En ota
10% (50 ääntä)
Ääniä yhteensä: 515

Lemmikin kanssa autoilevan muistilista

Kytke koira tai kissa kunnollisilla turvavaljailla tai laita lemmikki kuljetuslaatikkoon.

Eläin ei saa päästä häiritsemään kuljettajaa tai karkaamaan esimerkiksi ovea avattaessa.

Huolehdi, ettei lemmikki missään tilanteessa jää kuumaan autoon.

Umpinaisessa tavaratilassa ei saa kuljettaa eläimiä.

Huolehdi lemmikin hyvinvoinnista matkan aikana – muista tarjota sillekin vettä.

Lähde: Liikenneturva

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu