Laaja 22 e -huijaus paljastui verkkokaupoissa – USU: Veronmaksajille jopa miljoonien menetykset Suomessa

Valtiolta jää todennäköisesti saamatta miljoonien eurojen tulot, koska EU:n ulkopuolisista maista tulevista nettiostoksista ei aina makseta asianmukaista veroa, kertoo Uutissuomalainen. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Valtiolta jää todennäköisesti saamatta miljoonien eurojen tulot, koska EU:n ulkopuolisista maista tulevista nettiostoksista ei aina makseta asianmukaista veroa, kertoo Uutissuomalainen.

Tullin arvio perustuu alkuvuonna tehtyyn selvitykseen. Selvityksessä tutkittiin noin 2 000 pakettia, joiden sisältö oli merkitty alle 22 euron arvoiseksi.

Alle 22 euron ostoksista ei tarvitse maksaa maahantuonnin arvonlisäveroa.

Lähetystyypistä riippuen 17–29 prosenttia sisällöistä oli todellisuudessa arvokkaampia. Alle kahden kilon pakettien keskiarvoksi Tulli arvioi 66 euroa ja yli kahden kilon pakettien peräti 115 euroa.

Uutissuomalaisen mukaan osa EU:n ulkopuolisista nettikaupoista näyttää merkitsevän pakettiin todellisuutta pienemmän arvon jopa säännönmukaisesti. Osa myös merkitsee lähetyksen lahjaksi. Lahjasta pitää maksaa vero, jos sen arvo on yli 45 euroa.

Jos tulli huomaa, että maahantuotavasta tavarasta ei ole maksettu asiaankuuluvaa veroa, lähetyksen vastaanottajan on maksettava vähintään vero korkojen kera.

– Jos lähetyksen arvo on tahallisesti arvioitu alhaiseksi, tavaran oikea arvo on huomattava tai tavara tulee myyntiin, asia voi mennä rikostutkintaan ja se hoidetaan veropetoksena, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo Uutissuomalaiselle.

Uutissuomalaisen mukaan väärinkäytöksistä läheskään kaikki eivät paljastu. Tulli tarkastaa noin puoli miljoonaa lähetystä vuodessa, kun postilähetyksiä kulkee noin 40 miljoonaa vuodessa. Lisäksi pikakuriirien kautta kulkee vuodessa noin 6 miljoonaa lähetystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä