Puheenaihe

USA-yhdistyksen pomo palasi 17 jenkkivuoden jälkeen Helsinkiin – "Suomi on nyt kokonaan toisenlainen maa"

Helsingissä syntynyt Lena Hartikainen vietti Yhdysvalloissa kaikkiaan 17 vuotta. Koti sijaitsi muun muassa Floridan lämmössä, missä toppavaatteita ei tarvittu.

Lena Hartikaisen kotialbumi

Kun helsinkiläinen Lena Hartikainen, 53, muutti pari vuotta sitten Yhdysvalloista Suomeen, hän yllättyi iloisesti.

Synnyinmaa ei enää ollutkaan synkkä ja sulkeutunut, vaan Suomesta oli 17 vuodessa kuoriutunut eloisa ja kansainvälinen paikka.

Hartikainen oli muuttanut vuonna 1998 Yhdysvaltain länsirannikolle, Seattleen. Siellä hän perusti kolme yritystä sekä toimi konsulttina ja valmentajana.

Vanhaa Suomea ei enää ole olemassa. Siksi en ole paluumuuttaja."

Toinen koti löytyi Floridan auringon alta, kunnes Lena palasi puolisonsa kanssa Suomeen vuonna 2015. Paluu kotimaahan oli kahden maan kansalaiselle mieluisa.

– En ajattele, että olisin edes paluumuuttaja, vaan sitä maata josta aikanaan lähdin ei oikeastaan ole enää olemassa, Hartikainen pohtii.

– Suomesta ja varsinkin Helsingin seudusta on tullut aika lyhyessä ajassa todella makea paikka. Nyt Suomi on paljon avoimempi ja värikkäämpi kuin vielä 1990-luvulla.

Kun Hartikaisen tavanneet kuulevat, että hän palasi Suomeen Floridasta, suomalaisilta jää suu auki.

– Valtaosa kysyy, miksi ihmeessä tulimme Floridan helteistä takaisin Suomen loskaan. Minä kysyn aina vastakysymyksen, että "miksi ihmeessä emme olisi tulleet?", Hartikainen naurahtaa.

– Toki suomalaisilla olisi opittavaa amerikkalaisilta. Yhdysvalloissa on aivan luontevaa olla innostunut ja leikkimielinen. Suomalaisten olisi uskallettava yrittää ja epäonnistuakin.

Suomi-Amerikka-yhdistyksen liittoa luotsaava Lena Hartikainen iloitsee siitä, että Suomesta on vajaassa 20 vuodessa tullut avoin ja entistä suvaitsevampi maa. (Kuva: Jari Pietiläinen)

Hartikainen ikävöi myös amerikkalaisten välitöntä asennetta ja kykyä aloittaa kevyt keskustelu ventovieraidenkin kanssa esimerkiksi aivan tavallisella kahvilakäynnillä.

Nyt Lena Hartikainen toimii Suomi-Amerikka-yhdistysten liiton toiminnanjohtajana. Liitto pyrkii tutustuttamaan suomalaiset amerikkalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan.

Yhdysvaltoja on mahdotonta tunkea yhteen muottiin."

– Tarjoamme vuosittain noin 40 nuorelle kesätöitä USA:ssa sekä 100 000 euron edestä apurahoja. Saman verran apurahoja on varattu korkeakouluopiskelijoille USA-aiheisia opintoja varten, Hartikainen kertoo.

Ensi vuonna SAYL:llä on juhlavuosi, sillä tuolloin liitto täyttää 75 vuotta. Liitto toimii 40 paikkakunnalla ja toivottaa kaikki Amerikasta kiinnostuneet mukaan.

– Maa on kooltaan niin valtava, että on aivan mahdotonta ahtaa sitä yhteen ainoaan muottiin.

– Kannattaa poiketa myös tyypillisten paikkojen ulkopuolelle. Esimerkiksi luoteisrannikon Oregon ja Washington ovat upeita osavaltioita, samoin vaikkapa Savannah Georgiassa, Hartikainen hehkuttaa.

Tänään 4. heinäkuuta vietetään Yhdysvaltain kansallispäivää.

Lisää aiheesta: 

Tällaisiin uutisiin suomalaiset luottavat – Tutkija: "USA:n presidentinvaaleista alkoi epäluulon aika"23.6.2017 20.00
Autonpesuun haettiin mallia Amerikasta – "Suomalaiset pesevät autojaan liian harvoin"1.1.2017 09.35
Vipukirves sai merkittävän sopimuksen Amerikkaan19.11.2016 19.50
Kumpi säväyttää: Seksikäs sänki vai metsurilook? Testasimme amerikkalaisen parranajon12.11.2016 17.15
Amisheja, anarkisteja, hellettä ja avuliaita ihmisiä – Kaisa Leka ajoi miehensä kanssa pyörällä Yhdysvaltain läpi20.9.2016 06.40
Suomi kiinnostaa nyt Yhdysvalloissa – yöpymisiä melkein yhtä paljon kuin venäläisillä18.8.2016 14.56

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu