Puheenaihe

Miina Äkkijyrkän ex-tila sai vuokralaisen – tällaista toimintaa on luvassa

Skatan tila saa Sininauhaliitosta uuden vuokralaisen syyskuun alussa.

Sanna Jompero

Kaupunki on vuokrannut pitkään tyhjillään olleen Skatan tilan Sininauhaliitolle, joka avaa Uutelaan luontoavusteisen toiminnan keskuksen.

Sininauhaliitto ja Helsingin kaupunki ovat jo solmineet vuokrasopimuksen ja toiminnan on tarkoitus alkaa syyskuun alussa.

– Perustehtävänämme on auttaa sosiaali- ja terveysjärjestöjä, jotta he saavat luontoavusteisen toiminnan alkuun. Kohderyhmänämme on järjestöjen työntekijät ja vapaaehtoiset, kertoo kehittäjä Tuomo Salovuori liiton Vihreä Veräjä –hankkeesta.

Ainakaan alkuun toiminta ei ole kaikille avointa, vaan keskittyy järjestöjen työntekijöiden kouluttamiseen.

Tarkoituksena on kuitenkin ehkä jo tulevan syksyn aikana järjestää muun muassa lastensuojelujärjestöille luontopainotteisia tapahtumia. Toimintaa on tarkoitus suunnitella jatkossa myös yhteistyössä kaupungin ja paikallisten asukasyhdistysten kanssa.

– Skatan tila on keidas Helsingissä. Uskon, että siellä on tulevaisuudessa kotieläinpiha, joka on auki myös ympäristön asukkaille, Salovuori toteaa.

Mahdollisesti jo ensi keväänä tilalla voisi olla kanoja, kaneja, lampaita ja ehkä hevosiakin, jos sopiva yhteistyötaho löytyy.

Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi.

Kesän aikana tilalla tullaan tekemään pienimuotoista remonttia.

– Joudumme tekemään joitain korjaustöitä. Navetassa on muun muassa tehtävä sähkö- ja lahokorjauksia, Salovuori jatkaa.

Kaupunki on edellyttänyt aiemmiltakin vuokralaisilta historiallisesti arvokkaan maatilan kunnossapitoa.

– Olemme sopineet mielenterveyskuntoutujien klubitalojen kanssa kuntouttavasta työtoiminnasta. Tämä ei oikeastaan ole uutta, sillä olemme tehneet klubitalojen kanssa yhteistyötä jo muutaman vuoden yksityisellä maatilalla ja hyvällä menestyksellä, Salovuori kertoo.

Sininauhaliiton Vihreä veräjä –hanke on kehittänyt sosiaali- ja terveysjärjestöjen green care –toimintaa vuodesta 2011 lähtien. Toiminnan ydinajatus on, että luontoyhteys kuuluu kaikille riippumatta ihmisen toimintakyvystä.

Asiakkaat ovat muun muassa päihde- ja mielenterveyskuntoutujia, ikääntyneitä, maahanmuuttajia ja lastensuojelujärjestöissä toimivia ryhmiä.

Tilan tunnetuin vuokralainen on ollut taiteilija Miina Äkkijyrkkä, joka toimi vuokralaisena tilalla vuosia.

Äkkijyrkän jälkeen tilalla on ollut vuokralaisena muun muassa koulutustoimintaa järjestävä Suomen Setlementtisäätiö sekä hevosalan yrittäjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Skatan tila ei kiinnosta ostajia – kaupungilla uusi ehdotus10.3.2015 06.00
Ei käynyt kaupaksi – kaupunki löysi Miina Äkkijyrkän ex-tilalle vuokralaisen16.5.2017 16.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu