Puheenaihe

"Kun haistan lannan, haistan rahan" – Eemeli ratkoo maatilojen ongelmia

Maatalouden ympäristötekniikan startup toimii lannalla.

Maataloudessa on paljon ongelmia, jotka vain odottavat ratkaisuaan, Eemeli Piesala pohtii. Hän haluaa realisoida lannan potentiaalin. - Kun haistan lannan, haistan rahan.

Vilma Maukonen

Eemeli Piesalalla on unelma: muuttaa kotieläintaloudessa syntynyt lanta maatilaa hyödyttäväksi lannoitteeksi ja energiaksi. Matkaa tavoitteeseen kuitenkin on, ja sitä varten Piesala loi oman maatalouden ympäristötekniikan startup-yrityksensä Pasrea Oy:n. Idea on vasta testausvaiheessa, ja hyvän tiimin turvin Piesala uskoo yrityksensä tavoitteiden olevan saavutettavissa.

– Tavoitteenamme on kehittää uusi kompostointijärjestelmä kotieläintalouksien tarpeisiin niin, että lannan mahdollisuudet pystyisi hyödyntämään heti syntyhetkellä paikan päällä ilman turhia logistisia kustannuksia, Piesala yhteenvetää yrityksensä perusidean.

Idea yrityksen perustamiseen lähti Piesalan omasta ongelmasta. Maatila ja sen lampaat tuottavat paljon lantaa, jonka käsittely on kallista ja tarkkojen ympäristövaatimusten alaista toimintaa. Jos lannan pystyisi kompostoimaan jo paikan päällä ja saamaan siitä erittyvän ammoniakin ja lämmön talteen, säästäisi se paljon kustannuksia nyt polttopuilla lämpiävältä maatilalta.

– Miksemme lämmittäisi taloa sillä mikä täällä jo on, sen sijaan että toisimme polttopuut ulkopuolelta, Piesala pohtii.

Piesalan yrityksen toinen tavoite on lämmityksen lisäksi kerätä lannasta talteen sen erittämä ammoniakki ja luoda siitä oma typpilannoite maatilan peltoja ravitsemaan, sen sijaan että kyseinen lannoite tilattaisiin ulkopuolelta.

– Kun haistan lannan, haistan rahan, sillä lantaan pistävän hajun tuo juuri ammoniakki, Piesala kertoo.

Idea Pasrea Oy:stä oli kypsynyt Piesalan päässä jo pitkään, ja alkunsa yritys sai syksyllä 2016, ja maaliskuussa 2017 alkoi yrityksen kompostorin tutkimus- ja tuotekehityshanke. Toiminnassa mukana on noin 12 henkeä. Yrityksen perustaminen oli tarkoin harkittu päätös.

– Yksi merkittävimmistä tekijöistä oli rahoitus. Nykyinen biotalouden kärkihankkeiden ainutlaatuinen rahoitusmalli teki mahdolliseksi saada rahoitusta kokeilevaan tutkimukseen. Tämä mahdollisti yritystoiminnan alkamisen riittävillä resursseilla. Myös startup-buumi on auttanut meitä eteenpäin. Motivaationa toimii myös oma ammatillinen kehittyminen, biotekniikkaa ja maa- ja metsätalousekonomiaa Helsingin yliopistossa opiskeleva Piesala pohtii.

Yrityksen tulevina haasteina Piesala näkee idean käytännön testauksen lisäksi myös startup-yritysten luonteen. Siinä missä tietotekniikan startup-kulttuuri perustuu tuotteen leviämisen nopeuteen netissä, perustuu muussa liiketoiminnassa konsepti enemmän tuotteisiin, palvelukokemukseen ja patentteihin.

– Vaikka olisit paras liiketoimissa, on leviämistahti silti hidasta. Yrityksen liiketoimintamallin täytyy perustua joko ohjelmistoon, brändiin tai patenttiin, jos halutaan hyvin nopeaa kasvua ja oikea lottopottiyritys. Meillä täky on vetämässä patentin suuntaan, mutta vielä on aikaista sanoa kuinka käy, Piesala kertoo.

Piesala suhtautuu tulevaan kuitenkin luottavaisesti.

– Oma asenteeni on, että jos eteen tulee ongelma, tulee se kääntää kymmenkertaiseksi mahdollisuudeksi. Maataloudessa on paljon ongelmia, ja monissa tapauksissa jo kustannuserien vähentyminen kymmenen prosenttia on voittoa. Kuuntele ihmisten valitusta, sieltä löytyy hyviä bisnesideoita, Piesala vihjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu