Litra mansikkaa maksaa jopa 10 euroa – "Hinnat ovat korkealla"

Wennborgin mansikkatilan isäntä Jarkko Hietanen odottaa satokauden sesonkia. Hyvinkäällä sijaitsevalla tilalla myydään mansikoita suoramyyntinä.

Ulla Ora

Kotimaisen mansikan satokausi on vasta aluillaan koleiden kelien vuoksi.

Ulla Ora

Jarkko Hietanen ja Laura Soupas elävät tilallaan vuoden kiireisintä aikaa. Marjatilalla on yli 150 kausityöntekijää.

Ulla ora

Hyvinkääläinen Seija Turunen ostaa Johanna Laihon Wennborgin tilalla myymää mansikkaa. Taustalla ovat tilan isäntä Jarkko Hietanen ja emäntä Laura Soupas.

Ulla ora

KESÄ  Hidas kypsyminen pitää kotimaisen marjan hinnan korkeana.

Kotimaisen mansikan satokausi on vielä edessä. Toreilta ja kaupoista saa kesäpöytään pieniä eriä, mutta pakastamaan niitä ei vielä pääse. Mansikan kilohinta on myöhäisen sadon vuoksi vielä korkealla.

Pääkaupunkiseudulla puoli litraa lähtee noin 5 eurolla ja litra 7–10 eurolla. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtajan Hannu Salon mukaan mansikan hinnan kehitystä ja satokauden huippua on vaikea ennustaa.

– Mansikan hintaa on vaikea ankkuroida mihinkään. Nyt hinnat ovat viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna korkealla, koska satokausi on vasta alussa, sanoo Salo.

Myynnissä olevat mansikat on kasvatettu joko varhaistamistunneleissa tai käyttäen sadon varhaistamisharsoa. Varhaistamistunneleissa kasvatetun mansikan satomäärä on alle prosentin koko mansikkasadosta.

Avomaalla kasvatetun mansikan satokauden alkua on ennustettu tänä kesänä jo useita kertoja, mutta mikään ei ole pitänyt.

– Varovasti arvioin, että aikaisintaan heinäkuun puolivälissä se alkaa, sanoo Salo.

Satokauden alku on tällä hetkellä noin kaksi viikkoa myöhässä normaalivuoista. Viime vuodesta ollaan jäljessä kolmisen viikkoa.

Suomesta saa ulkomaista mansikkaa lähes läpi vuoden. Alkukesällä marjaa on tuotu muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Hollannista.

– Suomalainen haluaa kuitenkin kotimaista mansikkaa, ja etenkin makea Polka-lajike on suosittu marja. Ulkomailta tuotu marja ei vaikuta kotimaisen mansikan hintaan, kertoo Salo.

Syynä kotimaisen marjan suosioon on maku. Ulkomainen mansikka poimitaan usein raakana, jotta se kestää kuljetusta ja varastointia. Kotimainen mansikka poimitaan kypsänä pelloilta, ja on useimmiten myynnissä jo saman päivän aikana.

Salon mukaan mansikan hinta voi kaupassa olla halvempi kuin torilla, jossa asiakas maksaa enemmän palvelusta ja tunnelmasta.

Mansikan hinnassa ei ole isoja alueellisia eroja, koska marjaa tuotetaan melko tasaisesti ympäri maata. Eniten mansikkatiloja löytyy edelleen Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta ja Varsinais-Suomesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän ulla.ora@media.fi kuva
Ulla Ora