Puheenaihe

Poliisi kommentoi Helsingin keskustaan palanneita telttaleirejä – "Osoittavat siellä mieltään niin kauan, kuin katsovat tarpeelliseksi"

Suomi ensin -leiri häädettiin Rautatientorilta juhannuksen jälkeen. Leiri on jälleen pystyssä, tällä kertaa Paasikivenaukiolla.

Jussi Vehkasalo

Helsingin Sanomat uutisoi turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -leirin ja Suomi ensin -mielenosoittajien telttojen palanneen katukuvaan, tällä kertaa Kiasman eteen ja Paasikivenaukiolle. Aikaisemmin Rautatientorille majoittuneet leirit saivat häädöt alkuperäisiltä paikoiltaan muutama viikko sitten.

Suomi ensin -leiri häädettiin juhannuksen jälkeen, kun mielenosoittajat kävivät käsiksi ohikulkijoihin.(Lisää aiheesta) Turvapaikanhakijat joutuivat siirtymään muutamaa päivää myöhemmin turvallisuussyiden vuoksi.

Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen kertoo, että muutama viikko sitten häädetyillä mielenosoittajilla oli lupa pystyttää leirinsä uudestaan.

– Mielenosoittajat tekivät uuden kokoontumisilmoituksen ja neuvottelivat poliisin ja kaupungin kanssa. Tulimme siihen ratkaisuun, että mielenosoitus on mahdollista toteuttaa uudella paikalla.

Kopperoinen kertoo, että hänen ymmärryksensä mukaan paikkaa hakivat samat taustahenkilöt, kuin viime kerrallakin.

Poliisi ei kuitenkaan ota väkivaltaisuuksista syytettyjä mielenosoittajia erikoistarkkailun alle.

– Siinä on poliisin normaalia valvontaa ja jos ilmoituksia tulee, niin totta kai ryhdymme asiassa toimenpiteisiin. Emme lähde heitä erityisesti seuraamaan, Kopperoinen sanoo.

YlikomisarioJari Taponen sanoi häätöjen jälkeen Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei poliisi päästä syntymään vastaavanlaista mielenosoitustilannetta Rautatientorille. Kopperoisen mukaan leireillä oli kuitenkin oikeus hakea uutta paikkaa.

– Kokoontumislaissa kerrotaan, että ihmisillä on vapaa kokoontumisen oikeus, jota poliisi ei voi etukäteen sensuroida tai kieltää. Poliisi voi evätä oikeuden ainoastaan, jos tilanteessa on yleiseen järjestykseen liittyviä merkittäviä riskejä tai tietoja, että häiriöitä voisi tapahtua. Tätä tapahtuu kuitenkin äärimmäisen harvoin. Käytännössä se tarkoittaa, että jos ilmoituksen tekee, niin siitä vaan kokoontumaan.

Kopperoinen ei osaa kertoa, kuinka pitkään uudet leirit pysyvät pystyssä.

– Lupaa hakiessa ei tarvitse ilmoittaa sen tarkempia aikamääreitä, vaan esimerkiksi ilmoittaa vain kokoontumisen jatkuvan toistaiseksi. He osoittavat siellä mieltään niin kauan, kuin katsovat tarpeelliseksi, kunhan järjestyssääntöjä ei rikota, Kopperoinen päättää.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu