Tomi Kokko lataa: "Suomalaiset on aivopesty juomaan maitoa"

Tomi Kokko on intohimoinen luonnollisen ruoan puolestapuhuja.

Arkisto/Anton Soinne

Olemme lapsesta saakka oppineet, että maito on terveellistä. Maito on kuulunut suomalaiseen ruokakulttuuriin eikä sen terveellisyyttä ole suuresti kyseenalaistettu.  

Elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokko kuitenkin uskoo, että suomalaiset on aivopesty juomaan maitoa.

– Ihminen ei saa maidosta mitään välttämätöntä ravintoa, jota hän ei saisi sellaisista lähteistä, jotka eivät aiheuta maidon tuomia haasteita. Mikäli joku kuitenkin haluaa juoda vielä maitoa, niin suosittelisin valitsemaan mahdollisimman rasvaisen vaihtoehdon, sillä maitorasvalla on hyviä terveysvaikutuksia, Kokko kertoo omasta näkemyksestään.

– Kevyttuotteiden suosio perustuu vuosikymmeniä vanhoihin uskomuksiin rasvojen haitoista terveydelle. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, joten mikäli käyttäisin maitotuotteita valitsisin mahdollisimman rasvaiset vaihtoehdot.

Kokko siivoaisi jääkaapista pois myös maitorahkat, kuten myös muut käsitellyt maitotuotteet.

– Maitorahkat menevät samaan sarjaan käsiteltyjen maitotuotteiden kanssa, eikä ihminen saa niistäkään mitään välttämätöntä ravintoa. Suosittelen valitsemaan parempia proteiininlähteitä, kuten hyvälaatuinen eläinproteiini, kananmunat tai heraisolaatti, joka on maidosta peräisin, mutta ilman laktoosia.

Kokko on vahvasti sitä mieltä, että suomalaiset on jo lapsesta lähtien aivopesty maidon ihannointiin.

– Mietitäänpä asiaa. Neuvolat, päiväkodit, koulut, armeija… mitä työnnetään kurkusta alas ruokajuomana? Maitoa, maitoa ja vielä lisää maitoa. Siinä vaiheessa, kun tulemme noin 18 vuoden ikäisinä putkesta ulos, meille on hyvin tiukasti istutettu selkärankaan, että maito on terveellistä. Tämän lisäksi koulujen ja jopa urheiluopistojen seinällä kiiltävät  mainokset maidon terveellisyydestä eikä kukaan osaa missään välissä kyseenalaistaa tätä. Tai edes miettiä, että hei, ehkä se maito ei sovi ihan kaikille?

– Olisiko mahdollista, että jotkut nuoret, etenkin urheilijat, voisivat hyötyä maidottomasta ruokavaliosta? Itse treenatessani judoa täysillä olisin ollut erittäin kiitollinen, jos joku olisi ehdottanut kokeilemaan maidotonta ruokavaliota. Uskon, että silloiset terveyshaasteeni etenkin poskionteloiden kanssa olisivat varmasti saaneet ainakin helpotusta, hän sanoo.

Kokko kertoo, että hänen silmänsä aukesivat maidon suhteen, kun hän asui Australiassa, jossa miehen mukaan juuri kukaan ei juonut maitoa ruuan kanssa.

–  Ihmettelin, miksi nämä eivät ymmärrä, että maito kuuluu mukaan joka ateriaan? Kun itse sitten lääkärin ehdottamana kokeilin maidotonta ruokavaliota ja huomasin, kuinka terveyteni ja energiatasoni nousivat uudelle tasolle, tajusin, että nyt kyllä jossain mättää.

Palattuaan Suomeen kolme vuotta sitten hän alkoi puhua maidottoman ruokavalion hyödyistä.

– Huomasin saman tien suurta vastarintaa ajatusmallien tasolla ja tajusin, kuinka ihmiset on aivopesty juomaan maitoa pienestä pitäen, hän lataa.

Maito ei Tomi Kokon näkemyksen mukaan ole edistänyt suomalaisten terveyttä. Pikemminkin päinvastoin.

– Suomalaiset juovat eniten maitoa maailmassa. Mikäli se edistäisi meidän terveyttä tai ennaltaehkäisisi esimerkiksi osteoporoosia, niin minkä vuoksi se ei näy missään tilastoissa? Suomi löytyy nimittäin osteoporoositilastojen kärkipaikoilta. Johtuuko se siitä, että maitobisnes on vain niin suuri Suomessa ja he ovat onnistuneet saamaan suomalaiset hyväksymään maidon terveellisenä ravintona vauvasta asti?

Kokko kertoo perustavansa mielipiteensä omiin kokemuksiin ja osin tutkimuksiin.

– En ole nähnyt vielä yhtäkään luotettavaa tutkimusta, jonka mukaan käsitellyt rasvattomat maitotuotteet tukisivat millään tavalla terveyttä ja hyvinvointia.  Maitoa lobataan Suomessa niin rajusti vauvasta vaariin ja lähes työnnetään lapsille kurkusta alas, jos he eivät sitä vapaaehtoisesti juo.

– Lukemani tutkimukset ja professorit, joiden kanssa olen aiheesta keskustellut, ovat vahvimmillaan näyttäneet, että maidolla on neutraali vaikutus meidän terveyteen. Okei, mikäli se on korkeintaan neutraali, niin miksi ihmeessä laittaisin sitä kroppaani?, hän kyseenalaistaa.

Kokon mukaan maidon poisjättäminen ruokavaliosta aiheuttaa monia muutoksia kropassa.

–Suoliston kunto paranee, ilmavaivat ja turvotus lakkaavat, limaneritys katoaa, mahdolliset allergiaoireet katoavat jopa täysin, ihon kunto paranee, hän kertoo.

– Oma arvioni työskenneltyäni tuhansien ihmisten kanssa 10 vuoden aikana on, että 80 prosenttia ihmisistä saa maidosta jonkinlaisia oireita ja heille maidoton ruokavalio olisi terveyden kannalta parempi vaihtoehto, hän päättää.

Lue myös:

Maidon kittaamisella havaittu yhteys diabetekseen – tämä on suositeltu päiväannos

Suolistoguru sanoo suoraan: Heittäkää margariini pois!

Haluatko pudottaa painoa? Yksi pieni muutos ruokavaliossa pudottaa jopa 3 kiloa

Näin moni suomalainen juo maitoa joka ikinen päivä – Kuulutko sinä joukkoon?

Maidon hinta nousee – MT: näin kova muutos viimeksi 2,5 vuotta sitten

Käyttäjän eija.quinlan@media.fi kuva
Eija Quinlan