Puheenaihe

Tomi Kokko: "Moni saa kalsiumia aivan liikaa"

Kuvituskuva

ESM arkisto

Elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokko tunnetaan miehenä, joka ei maitoa suuresti kehu. Hänen mukaansa aikuinen ei tarvitse maitoa kalsiumin saannin takia.

– Ei missään nimessä! Miten keskeinen rooli kalsiumilla on esimerkiksi luun murtumien ehkäisyssä? Onko tässä korostettu liikaa pelkkää kalsiumia juurikin siksi, että saataisiin ihmiset juomaan enemmän maitoa kun on peloteltu, että luut menee poikki jos et juo maitoa? Kyllä kalsium on tärkeä hivenaine, mutta esimerkiksi myös D ja K2 vitamiinit ovat hyvin tärkeitä luiden vahvistamisessa kalsiumin lisäksi, hän sanoo omasta näkemyksestään.

Kokon mukaan käsiteltyjen maitotuotteiden kalsium imeytyy keskimäärin heikosti.

– Ja pitää myös muistaa, että kalsium-magnesium suhde on hyvin tärkeä, mikä maidossa on heikolla tasolla. Aikuinen saa helposti tarpeeksi kalsiumia monipuolisen ruokavalion yhteydessä esimerkiksi vihreistä kasviksista, siemenistä, kalasta ja marjoista - ilman maidon tuomia sivuoireita. Moni saa myös tänä päivänä kalsiumia liikaa, mikä voi olla erittäin haitallista terveydelle.

– Suosittelen käymään verikokeissa mittaamassa kalsiumarvot, sekä arvot myös muidenkin vitamiinien ja hivenaineiden osalta, jotta pystyy tekemään parhaat päätökset itseään koskien.

Mistä muuten itse saat kalsiumin?

– En ole pitkään aikaan stressannut kalsiumin saannista, sillä tiedän, että se on vain yksi ravinne muiden joukossa. Kokonaisuus on tärkeä. Kalsiumia saan kuitenkin helposti päivittäin. Lähteinä toimivat vihreät kasvikset, joita syön runsaasti sellaisenaan ja Greenmonsterin muodossa (vihersmoothie), siemenet, kala ja muut merenelävät, sekä tietenkin ravintorikkaat kotimaiset marjat.

Lue myös: Personal trainer lataa: "Suomalaiset on aivopesty juomaan maitoa"

Tomi Kokko

Elämäntapamuutosekspertti, Lean in Five Weeks -hyvinvointihaasteen perustaja.

Uskoo vahvasti, että kun ihminen löytää itselleen optimaalisen ruokavalion, koko elämä aukeaa uudella tavalla.

Tullut tutuksi TV:ssäkin esitetyllä dokumentillaan 30 päivän ihmiskoe. Dokumentti herätti vilkasta keskustelua virallisten ravintosuosituksen terveellisyydestä. 

Lean in Five Weeks -haasteen kautta Tomi Kokko valmentanut jo yli 8000 suomalaista. 

Hänen visionsa on muuttaa miljoonan ihmisen elämää ruokavalion ja liikunnan kautta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu