Sokealle Tapiolle, 72, ja opaskoiralle ei löydy asuntoa – "Meillä ei ole mitään paikkaa minne mennä"

Tapio Ruusunen ja Jäärä-koira odottavat sopivaa kotia, jonne muuttolaatikot voisi viedä. Jäärä on Tapion silmät, joten myös sen tulee mahtua uuteen kotiin.

Johanna Erjonsalo

Sopivan vuokra-asunnon hankkiminen on osoittautunut lähes mahdottomaksi. Ruususesta tuntuu, ettei asuntoasioissa kaupungilla huomioida lainkaan hänen näkövammaansa ja opaskoiran olemassaoloa.

Johanna Erjonsalo

KOTI   Asunnostaan häädetty näkövammainen mies ihmettelee kaupungin asuntopolitiikkaa. 

Seiskakymppinen Tapio Ruusunen istuu rivitalokodissaan muuttolaatikkojen keskellä. Ruusunen on sokea vantaalaismies, joka on häädetty kodistaan Tikkurilasta. Häädön syynä on se, että koko talorykelmä puretaan uusien kerrostalojen tieltä.

Kuka auttaa Tapiota muutossa, kun avustaja on lomalla?”

Tavarat on pakattu ja Ruusunen on Jäärä-opaskoiransa kanssa valmis muuttamaan. On vain yksi ongelma: Ruususella ja Jäärällä ei ole uutta kotia, minne muuttaa. Vanhasta asunnosta on kuitenkin lähdettävä heinäkuun loppuun mennessä.

– Meillä ei ole mitään paikkaa minne mennä. Minulle on tarjottu kahta eri asuntoa, mutta näkövammaisena en voi muuttaa niihin.

VAV:n (Vantaan vuokrataloyhtiö) tarjoamaan asuntoon joutuisin kulkemaan kierreportaita pitkin ja se ei onnistu opaskoiran kanssa. Toisessa kaupungin tarjoamassa asunnossa on vain 23 neliötä.

– Miten minä huonekaluineni ja ison opaskoiran kanssa sovin niin pieneen asuntoon? kysyy Ruusunen.

Ruusunen on sitä mieltä, ettei asuntojen tarjoamisessa ole otettu lainkaan huomioon hänen näkövammaansa. Samaa mieltä on Ruususen avustaja.

Avustaja, joka haluaa kommentoida nimettömänä, harmittelee lisäksi asioiden lykkääntymistä.

– Minun ei ole nyt mukava jäädä lomalle, kun Tapiolla ei ole tietoa asunnosta. Tieto häädöstä on ollut kaupungilla jo kuukausia, joten avustajan loman ajoittaminenkin olisi voitu sopia toisin. Minulla on syyllinen olo, kun jään nyt lomalle.

– Ja jos sopiva asunto löytyy, kuka auttaa Tapiota muutossa?

Arjessa mukana ollut avustaja tietää, millaista asuntoa Ruusunen tarvitsee.

– Opaskoiralla on nykyisessä asunnossa pieni parin neliön piha. Sellainen olisi hyvä olla myös tulevassa kodissa.

Opaskoira tulisi ottaa myös muutoin huomioon asuntojen tarjoamisessa. Ruusunen toivoo, että uusi koti olisi Tikkurilassa.

– Jäärä on opetettu kulkemaan Tikkurilassa. Mikäli arjen ympäristömme vaihtuu, koira pitää opettaa uudestaan, toteaa Ruusunen.

Vantaan kaupungilla työskentelevä toimintayksikön esimies Susanne Laine toteaa, ettei kaupungin puolelta voida kommentoida yksittäisen asiakkaan tapausta.

– Sosiaalityöntekijä tai erityissosiaaliohjaaja tukee asunnon saantia mahdollisuuksien mukaan muun muassa olemalla yhteistyössä ja välittämällä sovittua tietoa asiakkaan luvalla hänen ja vuokranantajan välillä. Asiakas tekee sitten valintapäätöksen vuokranantajan tarjoamista vaihtoehdoista.

Laine kertoo, että asiakkaan on tärkeä toimia itse aktiivisesti uuden asunnon löytämiseksi.

Ruusunen vakuuttaa, että asuntoa on kyllä etsitty ”kaikista mahdollisista paikoista”.

– Avustajani on katsonut netistä ja vaikka mistä.

Ruusunen ihmettelee, miten voi olla niin vaikeaa löytää kotia, jossa hän voisi vammastaan huolimatta asua.

– Voimme olla kesän saaressa ja saan siellä apua. Emme voi kuitenkaan jäädä sinne, kun pakkaset tulevat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Tiina Örn

Ota yhteyttä