Puheenaihe

Suomalaistutkimus osoitti Lasarus-ilmiön: 5 kuolleena pidettyä palasikin henkiin

TIEDE Tutkimustulosten perusteella elvytyssuositukset kaipaavat päivittämistä.

Hiljattain julkaistun suomalaistutkimusten perusteella elvytyssuositukset kaipaavat päivittämistä. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Elintoimintojen yllättävä palautuminen tuloksettoman elvytyksen jälkeen on erittäin harvinaista, mutta mahdollista. Näin osoittaa hiljattain julkaistu suomalaistutkimus, josta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tiedotti keskiviikkona.

Yllättävää ja spontaania elintoimintojen palautumista kutsutaan Lasarus-ilmiöksi.

– Ilmiö on erittäin harvinainen ja on todennäköistä, että yksittäinen terveydenhuollon ammattihenkilö ei kohtaa tällaista tapahtumaa koskaan uransa aikana. Kaikki Lasarus-ilmiöstä saatavilla oleva tieto on tähän asti perustunut yksittäisiin tapausselostuksiin ja siten esimerkiksi ilmiön todellinen esiintyvyys ei ole ollut tiedossa, kertoo ylilääkäri Markku Kuisma Hyks Akuutista tiedotteessa.

Kuisman johtama ensihoidon tutkimusryhmä seurasi kuuden vuoden ajan (2011–2016) elvytyspotilaiden elintoimintoja normaalia pidempään tuloksettomien elvytysyritysten jälkeen. Tutkimuksessa potilaita monitorointiin tarkasti kymmenen minuutin ajan sen jälkeen, kun elvytys oli hoito-ohjeiden mukaisesti todettu tuloksettomaksi.

Elintoiminnot palautuivat 3–8 minuutin kuluttua elvytyksen lopettamisesta."

Tuloksettomia elvytysyrityksiä oli yhteensä 840, joista viidessä tapauksessa elintoiminnot palautuivat yllättäen 10 minuutin seurantajakson aikana. Elintoiminnot palautuivat 3–8 minuutin kuluttua elvytyksen lopettamisesta.

Kaikilla potilailla elintoimintojen palautuminen oli tilapäistä ja potilaat menehtyivät nopeasti ilman aivotoimintojen palautumista. Siten Lasarus-ilmiön ilmaantuvuudeksi tutkimuksen potilasaineistossa muodostui kuusi 1 000 tuloksetonta elvytysyritystä kohti (6/1 000).

Kuisman mukaan kansainvälisissä ja suomalaisissa elvytyssuosituksissa tai terveydenhuoltoalan tutkintojen perusopetuksessa ei ole huomioitu Lasarus-ilmiön mahdollisuutta. Tutkimustulosten perusteella elvytyssuositukset kaipaavatkin päivittämistä.

– Myöskään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asetus kuoleman toteamisesta (2004) ei ota kantaa potilaiden seurantaan tuloksettomien elvytysyritysten jälkeen. Asetuksen mukaan kuolema voidaan todeta, kun hengitys ja verenkierto ovat pysähtyneet, eikä verenkierto hoitotoimenpiteistä huolimatta käynnisty, Kuisma kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksen tulokset ovat välittömästi hyödynnettävissä terveydenhuolto- ja pelastushenkilöstön tutkinto- ja täydennyskoulutuksessa sekä kansainvälisten ja kansallisten elvytyssuositusten päivityksessä.

Lisäksi tutkimusryhmä aikoo esittää STM:lle, että asetusta kuoleman toteamisesta päivitettäisiin huomioimaan Lasarus-ilmiön mahdollisuus lisäämällä asetukseen 10 minuutin seuranta-aikavelvoite ennen kuoleman toteamista.

Tutkimus on julkaistu ensihoitolääketieteen lehdessä Resuscitationissa. Hyksin lisäksi tutkimukseen osallistui Helsingin kaupungin pelastuslaitos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu