Urheilu

Keräilijällä kasassa jo 160 ajopukua – Yksi suomalainen ylitse muiden

Näyttelyssä on kaikkiaan 21 ajopukua esillä.

Saara Tuominen

Jyväskylän Paviljongin kilpailukeskuksessa pääsee viikonloppuna rallinostalgian pariin.

Koko ralliviikonlopun ajan Paviljongissa yleisö pääsee katsomaan ajopukunäyttelyä, jossa huokuu rallihistoria eri vuosikymmeniltä. Näytillä on muun muassa Henri Toivosen, Markku Alénin, Juha Kankkusen, Tommi Mäkisen, Marcus Grönholmin, Harri Rovanperän, Jari-Matti Latvalan ja myös Kimi Räikkösen rallipuku.

Puvut ovat keränneet italialainen Francesco Buffi ja ralliammattilainen Harri Toivonen, joka on auttanut kontaktien luomisessa.

– Niin kauan olen ollut mukana, että tunnen jotakuinkin kaikki rallissa. Nyt on saatu yhteensä 160 pukua koottua, joista 21 on nyt täällä. Tämä on liikkuva museo, Harri Toivonen kertoi.

– Nämä puvut ovat täysin mittaamattoman arvokkaita. Tässä on niin paljon niin suomalaista kuin kansainvälistäkin rallihistoriaa. Jokaisella puvulla on iso tarinansa. Tämä on ollut huikea tie tähän asti ja tämä vain jatkuu.

Toivonen kiittelee pukuloiston keskellä kuskeja, jotka ovat lähteneet innolla mukaan.

– Tämä on yhteinen projekti kaikilla ralliautoilijoilla. Tämä kertoo, kuinka kaikki ovat halunneet olla tässä mukana ja luottavat, että puvut eivät häviä ja ovat hyvissä käsissä.

Lue myös: Italialainen teki avoimen tarjouksen rallikansalle: "Maksan Hannu Mikkolan ajopuvusta sievoisen summan" ​

Puvut ovat yhä samassa kunnossa kuin vielä kisakäytössä.

– Puvuissa on öljyläkkiä ja muuta. En halua pestä niitä, sillä ne henkivät sitä historiaa. Se on kuin kuskien toinen iho, Francesco Buffi kuvaili.

Suomalaisten rallimestarien joukosta Buffi nostaa ylitse muiden Henri Toivosen, joka kuoli traagisesti Korsikan rallissa 1986.

– Henkka on ehdottomasti suosikkini. Henkka oli sankarini, kun olin nuori. Olin viisivuotias hänen kuollessaan ja itkin silloin paljon. Halusin omistaa tämän kokoelman juuri Henkalle, Buffi sanoi tunteellisena Henkan veljen Harri Toivosen vieressä.

Teksti: Vesa Laakso​

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu