Paikalliset

Kasvisruokapäivä mullistaa kouluruokailun

Lauttasaaren ala-asteen oppilaat Camilla von Hertzen ja Amanda Reitala eivät vierasta kasvisruokia. He osallistuivat oppilasraatiin, joka maisteli Helsingin koulujen kasvisruokapäivän ruokalajeja.

Päivi Tuovinen

Viikoittainen kasvisruokapäivä mullistaa pian Helsingin peruskoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten ruokailua.

Kasvisruokapäivän on tarkoitus astua voimaan ensi kevätlukukauden alussa kaupunginvaltuuston periaatepäätöksen mukaisesti.

– Liha- tai kalavaihtoehtoa ei kouluissa ole kasvisruokapäivänä. Silloin on pääruokavaihtoehtona tarjolla kaksi kasvisruokaa ja niistä oppilas voi valita yhtä tai molempia, sanoo opetusviraston ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki.

Kasvisruokapäivä on yhtenä päivänä viikossa. Muina päivinä on tarjolla nykyiseen tapaan päivästä riippuen lihaa tai kalaa sekä yksi kasvisruokavaihtoehto. Kasvisruokapäiväksi on sovittu joko tiistai, keskiviikko tai torstai.

– Kasviruokapäivä ei ole koskaan maanantaina tai perjantaina. Haluamme huomioida, että jotkut lapset saattavat tulla maanantaina nälkäisenä kouluun, jos viikonloppuna kotona ei ole syöty täysipainoisesti. Perjantaina pikkuisen tankataan lapsia viikonlopun varalle.

Opetusvirasto on suunnitellut kasvisruokapäivää Palmian kanssa tiiviisti viime keväästä lähtien.

Ruokalistan suunnitteluun on kuulunut kasvisruokien kehittämistä ja testaamista. Palveluntuottajan Palmian koko kasvisruokavalikoima on käyty läpi. Koulujen perusruokalistalla nykyisin olevia kasvisruokia on uudistettu ja listalle on myös otettu täysin uusia kasvisruokalajeja.

Lisäksi oppilasraadit ovat arvioineet ja antaneet palautetta erilaisista kasvisruoista.

– Oppilaiden palaute on tärkeä osa kasvisruokalistan suunnittelua, Airi Rintamäki sanoo.

Oppilasraadeissa testattiin uusina tuotteina esimerkiksi kasvislasagne, perusjuuresvuoka kookosmaidolla sekä kasvislinssi-sosekeitto. Lisäksi arvioitiin tuttuja, mutta paranneltuja ruokalajeja, kuten papuja ja linssiä sisältäviä muhennoksia ja höystöjä sekä serpentiinipasta-kasvisvuokaa.

Rintamäen mukaan oppilasraadit olivat hyvin innostuneita ja kriittisiä.

– Kasvisruokamuhennoksissa on käytetty hyvää valkuaista sisältäviä raaka-aineita, mutta erityisesti ala-asteikäiset vierastivat muhennoksia. Se voi johtua siitä, että kodeissa ei välttämättä ole käytetty näitä raaka-aineita arkiruokailussa tai niitä käytetään harvoin.

Kasvisruokalistan suunnittelu on loppusuoralla ja lista julkistetaan joulukuussa. Rintamäki lupaa, että raatien suosikeista ainakin kasvislasagne, nuudeli-kasvisvuoka ja serpentiinipasta-kasvisvuoka päätyvät ruokalistalle.

Kasvisruokapäivä herätti laajaa julkista keskustelua puolesta ja vastaan kaupunginvaltuuston käsitellessä asiaa viime keväänä.

Aika näyttää, herättääkö kasvisruokapäivän voimaanastuminen samanlaista arvostelua.

– Tärkeintä on, että jatkossa kaikki voimat käytetään siihen, että seurataan miten kasvisruokapäivä käytännössä toimii. Seurannan perusteella tehdään tarvittaessa muutoksia kasvisruokiin ja ruokalistoihin.

Rintamäki pitää mahdollisena, että osa oppilaista vierastaa kasvisruokaa. Uhkana on, että kasvisruokapäivänä ei syödä lainkaan tai syödään liian vähän.

– Oppilaan jaksamisen kannalta ja ravitsemuksellisesti kouluaterialla on erittäin tärkeä merkitys nuorten hyvinvoinnille. Siksi seuraamme päivittäin kasvisruoan kulutusta sekä myös sitä, meneekö kasvisruokaa biojätteeseen.

– Kasvisruokaa ei kuitenkaan kannata pelätä, mutta pitää olla aktiivisesti valmis havainnoimaan, aiheuttaako kasvisruokapäivä muutoksia oppilaiden kouluruokailussa, Rintamäki lisää.

Seurantavastuu on opetusvirastolla, kouluravintoloiden henkilökunnalla ja opettajilla.

Rintamäki aikoo itse kiertää kouluissa katsomassa kasvisruokapäivän onnistumista. Lisäksi opetusvirasto, Helsingin yliopisto ja Palmia ovat perustaneet yhteistyöprojektin, jolla selvitetään kasvisruoan kulutusta ennen ja jälkeen kasvispäivän käyttöönottoa.

Oppilasraadit

Jokainen raati maisteli 10 kasvisruokalajia.

Oppilaat arvioivat ruoan makua, rakennetta ja ulkonäköä arvoasteikolla 4-10.

He saivat ehdottaa mieluisiaan ruokalajeja koulujen kasvisruokalistalle.

Suosituimpia kasvislasagne, serpentiinipasta-kasvisvuoka ja nuudelikasvisruoat.

Heikoimmin menestyivät kasviskastikkeet ja muhennokset, joissa oli papuja ja linssejä.

Nelosen arvosanaa ei saanut mikään ruokalaji.

Raadit kokoontuivat kahdeksassa koulussa eri puolilla Helsinkiä.

Edustuksellinen otanta jokaiselta kouluasteelta, yht. 200 oppilasta.

”Linssimuhennosta pystyi syömään”

Lauttasaaren ala-asteen oppilaat Amanda Reitala, 10, ja Camilla von Hertzen, 11, olivat mukana oppilasraadissa maistelemassa ja arvioimassa erilaisia kasvisruokia.

– Maistelimme keittoja, lasagnea ja pastaruokia. Oli mielenkiintoista testata, mitä kasvisruokapäivä tarjoaa, Amanda ja Camilla perustelevat osallistumistaan raatiin.

Suosikkeja olivat ainakin kasvislasagne ja kasvisvuoka, jossa oli hauskannäköistä makaronia ja hyvää keltaista kastiketta. Heikoimmin menestyivät linssimuhennos ja vihreä keitto, jonka nimeä he eivät nyt muista.

Oppilaat pitävät kasvisruokapäivän tuloa hyvänä juttuna. Kasvisruokaa suosivien oppilaiden ei tarvitse erikseen hakea kasvisruokaa. Lisäksi yksi kasvisruokapäivä viikossa tuo muutenkin vaihtelua kouluruokailuun.

– Minusta kasvisruoat ovat parempia. Olen tottunut syömään niitä kotona. Meillä on perheessä kaksi kasvissyöjää. Syön myös liharuokia, Amanda Reitala sanoo.

– Minä taas tykkään enemmän liharuoista, ne ovat maukkaampia, Camilla von Hertzen sanoo.

Lauttasaaren ala-asteen keittiössä kasvisruokapäivään suhtaudutaan mukavin mielin.

– Kasvisruokapäivä jakaa varmasti mielipiteet, kuten aina kaikki ruokaan liittyvä, sanoo ruokapalveluesimies Kike Heinäaro.

– Kaikki eivät tietenkään pidä kaikista ruoista, eikä ketään saa pakottaa. Oppilaita rohkaistaan maistamaan. Oppilaille sanotaan, ettei saa tuomita ennen kuin on kokeillut, Heinäaro kertoo.

Pelkäätkö, että koululaiset karttavat kasvisruokaa? Ota kantaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu