Puheenaihe

EK: Suhdanteet kohentuneet – monella yrityksellä vaikeuksia löytää työvoimaa

Elinkeinoelämän Keskusliiton tuore Suhdannebarometri julkaistiin maanantaina.

Kuvituskuva.

Anton Soinne

Suomen elinkeinoelämän suhdanteet ovat vahvistuneet asteittain koko alkuvuoden. Suomalaisyritysten yleiset suhdannenäkymät myös seuraavan puolen vuoden ajalle ovat pysyneet melko hyvinä. Suhdanteiden arvioidaan paranevan kuluvan vuoden jälkipuoliskolla.

Tiedot käyvät ilmi Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrista.

Suhdanteiden kohenemisen myötä kapasiteettipula ja rekrytointivaikeudet ovat yleistyneet. Toisaalta yhä harvemmat yritykset kärsivät vaisusta kysynnästä.

Koko elinkeinoelämän vastaajista 18 prosenttia koki kysynnän vaisuksi. Rekrytointivaikeuksista kärsi lähes yhtä moni, eli 17 prosenttia.

Teollisuudessa ja rakentamisessa tilannetta kuvataan tällä hetkellä hieman keskimääräistä paremmaksi. Myös palvelualoilla tilanne kohentui jonkin verran yli keskimääräisen.

Yritysten tuotannon ja myynnin kasvu oli melko ripeää toisella vuosineljänneksellä, ja teollisuuden saamien uusien tilausten määrä kasvoi selvästi.

Kasvun ennustetaan jatkuvan lähikuukausina lähes samankaltaisena teollisuudessa ja palveluissa. Rakentamisessa kasvuvauhdin sen sijaan enteillään jonkin verran laantuvan.

Työvoiman määrä on kasvanut alkukesällä hieman ja henkilöstömääriin ennustetaan pientä kasvua myös lähikuukausille. Kannattavuuden ennustetaan vahvistuvan jonkin verran.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. EK tiedusteli yrityksiltä heinäkuussa 2017 arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2017 jälkipuoliskolla. Tiedusteluun vastasi 1 171 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 250 000 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu