Asuminen

Turvalliset koulureitit mietityttävät työmaiden täyttämässä Jätkäsaaressa – Äiti: "Louhetta ajetaan koko ajan ja suojateitä ei aina ole"

KOULUT Erityisesti pienten koululaisten turvallisuus koulutiellä mietityttää vanhempia Jätkäsaaressa. Alueen työmailla liikkuu päivittäin valtavasti rekkoja. Jätkäsaaren peruskoulu otetaan käyttöön torstaina.

Eira Lahti, 8, ja Vivian Forsström, 8, (kesk.) aloittavat torstaina koulunsa työmaiden keskellä Jätkäsaaren uudessa peruskoulussa. – En oikein vielä tiedä, mikä reitti olisi Saukonpaadesta päin hyvä, sanoo Erikan äiti Sini Lahti. Mukana myös Elvis Lahti, 5.

Sanna Jompero

Jätkäsaarelaiset vanhemmat ovat huolissaan koululaisten turvallisuudesta koulutiellä.

Rakenteilla olevassa Jätkäsaaressa on käynnissä lukuisia työmaita, joiden myötä erityisesti rekkaliikenne on alueella vilkasta.

– Raskas liikenne mietityttää. Louhetta ajetaan Saukonlaituriin koko ajan ja suojateitä ei aina ole. Lasten pitäisi kulkea koulumatkaa rekkojen välistä. Lisäksi järjestelyt ovat todella epäselviä, sanoo tulevan tokaluokkalaisen äiti, Sini Lahti.

Jätkäsaaren torstaina avattavassa peruskoulussa koulutyönsä aloittavat eka- ja tokaluokkalaiset. Samassa rakennuksessa toimii myös päiväkoti.

Sini Lahden Eira-tyttären, 8, koulumatka Saukonpaadesta on vajaan kilometrin mittainen, mutta reitti on työmaiden vuoksi haastava. Työmaiden lisäksi Rionkadulla sijaitsevan koulun vieressä on myös satama.

Lahti on erityisen pettynyt siihen, että alueen läpi kulkevaan Hyväntoivonpuistoon oli vielä viikonloppuna rajattu tila kävelijöille. Alkuviikosta reitti oli jäänyt työmaan jalkoihin.

– Se oli iso pettymys. Toivottavasti se vielä siihen tulee. Saukonpaaden on vielä kovin keskeneräinen. Tyynenmerenkadun puolella on jo valmiimpaa.

Tulevia tokaluokkalaisia uusi koulureitti ei pelota. Ensimmäisen luokan Eira luokkakavereineen kävi koulua Ruoholahdessa.

– Ekalla koulumatka pelotti. Nyt pitää vain olla tarkkana ja varovainen, kun kulkee työmaiden läpi.

Eiran koulukaveri, Vivian Forsström, 8, huomauttaa, että koulumatkalla on monta suojatietä, joiden ylittäminen vaatii erityistä keskittymistä. Rekat eivät kuitenkaan ole aiheuttaneet ongelmia.

– Me ollaan jo totuttu niihin, kun talon vierestä kulkee rekkoja niin paljon. Ne antavat usein tietäkin.

Myös koulu muistuttaa omilla nettisivuillaan huolellisista reittivalinnoista. Kaupunki on tehnyt Jätkäsaaressa useita parannuksia, jotta koululaisten kulkureitit olisivat mahdollisimman selkeitä ja turvallisia.

Autoilijoita muistutetaan muun muassa asfalttimaalauksilla 30 kilometrin ajonopeudesta. Vanhoja suojatiemaalauksia on vahvistettu ja tehty uusia. Välimerenkadun ja Länsisatamankadun risteyksessä on suojatiesaarekkeita. Suojateillä on jalankulkijoista aktivoituvia Välkky-valoja. Lapsista varoittavia liikennemerkkejä on asennettu väliaikaisesti aukioille ja koulun lähelle. Lisäksi kaduilla on hidasteita ja uusia on vielä tulossa.

– Asia huomioidaan kyllä mahdollisuuksien mukaan, toteaa rehtori Kirsi Myllymäki liikenneturvallisuuden parantamisesta.

Kulkureitteihin saattaa syksyn aikana tulla muutoksia, joista ilmoitetaan vanhemmille koulun Wilma-järjestelmän kautta.

Jätkäsaarelaiset vanhemmat sopivat jo viime vuonna, että yksi vanhempi vuorollaan saattoi alkusyksystä lapsia kävellen kouluun.

– Teemme varmasti nyt samalla tavalla. Katsotaan ainakin ekat viikot, että kuka pystyy milloinkin saattamaan kahdeksaan tulevat ja kuka yhdeksään tulevat lapset kouluun, Lahti toteaa.

Peruskoululaisia noin 40 000

Lukuvuosi kaupungin suomenkielisissä peruskouluissa, lukioissa ja Stadin ammattiopistossa alkaa torstaina.

Perusopetuksessa oppilaita tänä syksynä on noin 40 000

Ekaluokkalaisten määrä on noin 6 000.

Perusopetuksessa uusi opetussuunnitelma laajenee nyt myös 7-luokille.

Uusissa suunnitelmissa koko kaupunki on oppimisen ympäristönä.

Oppiminen tapahtuu yhdessä tekemällä ja tutkimalla.

Teknologia on kaikenikäisillä osa oppimista.

Tänä syksynä koulunsa aloittavat lapset ovat työelämässä vielä 2070-luvulla.

Lähde: Helsingin kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Jätkäsaaresta voi tulla Helsingin pidetyin kaupunginosa – Kuvat kertovat siihen syyn5.8.2017 08.05
Jätkäsaaren Bunkkerille heltisi rakennuslupa – sisälle tulee uimahalli16.5.2017 20.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu