"CrossFit on kuin uskonlahko" – koukkuun jääneet Teemu ja Mia kertovat, mikä suosikkilajissa kiehtoo

Crossfitistä tuli kestosuosikki. Teemu ja Mia Hämäläinen näyttävät mallia käsiseisonnassa.

Tero Vähämäki

KUNTOILU CrossFit-buumi elää ja voi hyvin.

Amerikkalainen Greg Glassman tuskin arvasi, miten suureksi hänen vuosituhannen taitteessa julkistamansa kunto-ohjelma tuleekaan kasvamaan.

Lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita käyttäen kokonaisvaltaiseen treenaamiseen pyrkivä laji lähti leviämään kulovalkean tavoin ja yllättäen sana CrossFit oli kaikkien huulilla.

Suomeen laji rantautui vuonna 2007 ja on jatkanut kasvuaan siitä lähtien. Uusia saleja on auennut kaupunkiin jos toiseenkin ja yhä useampi terveiden elämäntapojen nimeen vannova on jäänyt koukkuun monipuoliseen liikuntaan.

Lajin suosio ei ole osoittanut taantumisen merkkejä vielä kymmenenkään vuoden jälkeen.

– Crossfit on kuin uskonlahko, naurahtaa Teemu Hämäläinen kysyttäessä lajin vauhdikkaan leviämisen syytä.

– Monet crossfittia kokeilevat jäävät kerrasta lajiin koukkuun. Tämän jälkeen osa kouluttautuu ohjaajaksi ja jälleen aukeaa uusi sali.

Hämäläinen tietää mistä puhuu. Entinen jalkapalloilija tutustui crosfittiin nelisen vuotta sitten ja koukuttui heti. Myös vaimo Miia kokeili lajia miehensä innoittamana.

Elokuun alussa pariskunta päätti tehdä harrastuksesta työn ja perusti yhdessä Jami Helkamon kanssa CrossFit Tehtaan Vantaan Korsoon.

Mutta mikä tekee CrossFitistä niin suosittua? Eikö saman ohjelman noudattaminen vuodesta toiseen käy sietämättömän tylsäksi?

– Sehän siinä onkin, että jokainen harjoituskerta on erilainen, Hämäläinen sanoo.

– Rutiini on vihollinen. Me muutamme harjoitusohjelmaa joka kerralle erilaiseksi, ja treenaajat saavat tietää päivän ohjelman vasta vähän ennen tunnin alkua, hän kertoo.

Lajin harrastajien parissa yllätyksellisyys onkin crossfitin suurin vetovoima.

Suurin osa harjoitteista tehdään käyttäen omaa kehonpainoa vastuksena, joten harjoittelu ei nojaa kuntosalilaitteisiin ja liikkeitä voidaan varioida enemmän.

– Tässä lajissa ei ole koskaan valmis. Tietyn liikkeen voi oppia tekemään täydellisesti, mutta aina tulee uutta tilalle, Hämäläinen kuvailee.

Hämäläistä harmittaa lajiin yleisesti liitetyt harhaluulot.

– Olen kuullut useiden ihmisten puhuvan, etteivät voi aloittaa harrastusta, koska ovat liian huonossa kunnossa, Teemu sanoo.

– Se on väärin, sillä kaikkialla on tunteja eritasoisille liikkujille. Lisäksi crossfitissä jokaisella tunnilla on ohjaaja, joka voi auttaa muun muassa painojen skaalaamisessa: Jos joku tekee kyykkyjä 70 kilolla, niin aloittelija voi suorittaa saman liikkeen vaikka pelkän tangon kanssa.

Hämäläisen mielestä valmentajan tärkein ominaisuus onkin pelisilmä.

– Pitää osata lukea treenaajaa. Monet sanovat etteivät pysty enempään, kun he joutuvat mukavuusalueen ulkopuolelle. Meidän pitää erottaa, milloin se on vain puhetta ja milloin on oikeasti tosi kyseessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Tero Vähämäki

Ota yhteyttä