Ilmiö: Nettiaddiktio sekoittaa teinien unirytmin totaalisesti – jo 200 nuorta hakenut apua turvatalosta

Vantaan Nuorten turvatalo toimii Rekolan vanhassa kartanossa.

Tuomas Massinen

Lukuisat teinit turvautuvat näihin aikoihin Vantaan Nuorten turvatalon apuun kesälomalla sekoittuneen unirytmin takia. Osalla tilanne on äitynyt niin pahaksi, että yöt menevät valvoessa ja päivät nukkuessa. Arjen koittaessa nuori ei pääse irti lomarytmistä ja vanhemmat levittelevät neuvottomina käsiään.

Rekolan kartanossa toimiva turvatalo on tarjonnut päivärytmin palautusta omana palvelunaan syksystä 2015. Turvatalon johtajan Pekka Väänäsen mukaan parin vuoden aikana siellä on yöpynyt eri syistä parisataa 12–20-vuotiasta, joista valtaosalla unirytmi on sekaisin. Joukossa on sekä tyttöjä että poikia, jotka ovat ihan tavallisista perheistä.

Väänänen kertoo, että ongelmien taustalla ovat usein kännykät, tietokoneet ja sosiaalinen media. Parhaimmillaan ne ovat opettavaisia keksintöjä, mutta joskus haitat voittavat hyödyt.

– Voi olla, että some on niin koukuttava, että siitä on vaikea päästä kotioloissa eroon. Joillakin menee koko yö somessa tai pelatessa, ja he saattavat mennä aamukahdeksalta nukkumaan ja herätä vasta neljältä iltapäivällä.

– Jotkut taas kuuluvat kaveriporukkaan, jossa kaikilla on vinksahtanut päivärytmi. Siitä voi olla vaikea irtautua sosiaalisen paineen takia.

Pahimmillaan pitkäkestoinen unirytmin sekoaminen voi johtaa nuoren syrjäytymiskierteeseen.

– Unettomuus vie keskittymiskyvyn ja heikentää jaksamista. Väsymys kerryttää helposti muita ongelmia: tulee poissaoloja koulusta tai töistä ja kierre on valmis. On kuitenkin hankala nähdä, mikä tekijä erityisesti aiheuttaa vaikean elämäntilanteen, Väänänen pyörittelee.

Punaisen Ristin pyörittämä turvatalo tarjoaa ilmaista apua nuorelle säännöllisen elämän löytämiseen. Päivärytmin palautus toteutetaan yleensä turvatalojaksoilla ja kotiharjoittelulla. Jakson aikana nuori asuu vapaaehtoisesti turvatalossa tietyn aikataulun mukaan. Päivisin hän käy koulua, tekee töitä tai hoitaa asioitaan. Väänäsen mukaan nukkumaanmenoaika on kello 22, ja ”myös kännykkä pistetään nukkumaan”.

– Nuori tulee meille, kun vanhempien keinot unirytmin palautukseen eivät riitä. Aina tilanne ei parane keskustelemalla eikä perinteisellä kiristyksellä tai lahjonnalla, Väänänen naurahtaa.

Useimpien teinien rytmi normalisoituu turvatalossa parissa päivässä, mutta kymmenet asuvat siellä vuosittain 2–4 viikkoa.

– Ani harvaa päivärytmin palautus ei auta. Heillä rytmi voi olla sekaisin muun kuin toimintamallin takia.

Mitä vanhemmat voisivat tehdä nykyistä paremmin, jotta nuori pääsisi helpommin eroon lomarytmistä?

– Vanhemmat voisivat puhua enemmän unen tärkeydestä ja laittaa nuorille rajoja. Vaikka nämä vaikuttavat jo kehittyneiltä ja isoilta, he ovat yhä kehittyviä lapsia, jotka tarvitsevat unta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Tuomas Massinen kuva
Tuomas Massinen