Puheenaihe

"Lapsiperheiden Airbnb" tuo säästöjä ja helpotusta kotien tavaraähkyyn – "Taloudellista ja ekologista"

VERTAISPALVELUT Kinspiring-palvelu kannustaa perheitä jakamaan tavaroita yhdessä toisten perheiden kanssa. Se on viisasta paitsi taloudellisesti, myös ekologisesti, sanoo Krista Pohjanlehto.

Porvoosta lähtöisin oleva Krista Pohjanlehto pyörittää Kinspiringiä yhdessä ystävänsä Heta Kärjen kanssa.

Juha Perämäki

Viime vuosina Airbnb:n ja Überin kaltaiset palvelut ovat tehneet oman omaisuuden jakamisesta arkipäiväistä. Nyt sama trendi raivaa tilaa lapsiperheiden kaappeihin.

Porvoosta lähtöisin oleva Krista Pohjanlehto huomasi reilu vuosi sitten, että perheen rattaat lojuivat käyttämättöminä eteisessä. Pois niitä ei kuitenkaan tehnyt mieli heittää, sillä suunnitelmissa oli vielä toinen lapsi. Rattaista syntyi idea Kinspiring-palvelusta, jossa perheet voivat vuokrata satunnaisesti tarvitsemiaan tarvikkeita toisilta perheiltä.

– Jokaisessa lapsiperheessä on sama ongelma, että tavaraa on hirveän paljon. Haluamme Kinspiringin avulla kannustaa perheitä jakamaan tavaroitaan muiden kanssa, Pohjanlehto sanoo.

Kinspiring juhli kesällä ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Palvelulla on tällä hetkellä joitain tuhansia käyttäjiä kuukaudessa, ja määrä kasvaa koko ajan, Pohjanlehto sanoo.

– Käyttäjien pääpaino on vielä pääkaupunkiseudulla, mutta saamme jatkuvasti lisää käyttäjiä myös muualle Suomeen. Porvoostakin heitä löytyy.

Kinspiringissa vuokrakoteja vaihtavat erityisesti matkarattaat. Harva tarvitsee niitä useammin kuin pari kertaa vuodessa, ja siksi niiden vuokraaminen vaikkapa kahden viikon lomamatkalle voi olla järkevää, Pohjanlehto sanoo.

Kesällä suosioon ovat pingahtaneet myös taaperoiden pelastusliivit.

– Jos perhe on menossa kerran kesässä ystävien mökille viikonlopuksi, ei välttämättä kannata ostaa liivejä itselleen.

Vaikka kesällä perheet tarvitsevat matkustelun vuoksi lainaan myös matkasänkyjä, kantoreppuja ja muita retkituotteita, ei kesä kuitenkaan ole ainoa piikki Kinspiringin käyttäjien keskuudessa.

– Perheet matkustavat paljon myös sesongin ulkopuolella, sillä silloin se on halvempaa, Pohjanlehto selventää.

Pohjanlehdon mukaan usealle Kinspiringin käyttäjälle syy myös lastentarvikkeiden vuokraamiseen on puhtaasti taloudellinen. Monien vaakakupissa painaa kuitenkin ekologisuus. Se on myös Pohjanlehdon itsensä tavoitteena.

– Haluan ikään kuin antaa jotain takaisin. Olen työni vuoksi joutunut lentämään paljon, ja lasten saaminen on herättänyt siihen, miten hirveä määrä tavaraa ja roskaa lapsiperheeltä tulee.

Ekologisuus on myös yksi syy siihen, miksi Kinspiringiin halutaan vuokralle vain laadukkaita tuotteita, jotka kestävät käyttöä ja aikaa.

– Toivomme, että ihmisten ei tarvitsisi enää tehdä sitä, että ostetaan todella huonot matkarattaat ja heitetään ne matkan viimeisenä päivänä roskikseen. Sen sijaan he voisivat ottaa mukaan ne parhaimmat, joihin joku toinen on jo investoinut.

Kinspiring.com

Lastentarvikkeiden vuokraamista perheeltä perheelle. Palvelu toimii samaan tapaan kuin asunnonvuokrauspalvelu Airbnb.

Tuotteen vuokraaja tekee tavarasta kuvallisen ilmoituksen ja asettaa tuotteelle minimivuokra-ajan.

Vuokrat maksetaan luottokortilla turvallisen Paypal-tilin kautta.

Palvelussa on listattuna merkit, joiden tuotteet palvelu on hyväksynyt vuokrattavaksi. Käyttäjät voivat ehdottaa mukaan muitakin merkkejä.

Esimerkiksi pelastusliivejä vuokrataan palvelussa 2–3 euron päivähintaan. Matkarattaat voi saada vuokralle viidellä eurolla päivä.

Vuokraaja asettaa tuotteelle myös omavastuumaksun tavaran rikkoutumisen varalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu