Suomen yleisurheilulla peiliin katsomisen paikka – vain 3 urheilijaa onnistui

Suomen parhaaksi sijoitukseksi jäi Pitkämäen 5. sija.

Tero Pitkämäki ei tuonut Lontoosta lauantaina kaivattua keihäsmitalia. Hän heitti viidenneksi tuloksella 86,94.

Vaikka sijoitus oli osalle kotikatsojista pettymys, Pitkämäki oli itse viidenteen sijaan tyytyväinen. Kunnon ajoitus osui, sillä vielä muutama viikko ennen kisoja mies ei ollut lainkaan varma, pystyykö heittämään kisoissa ylipäänsä finaaliin.

– Kun täällä sai heitettyä kauden toiseksi ja kolmanneksi parhaat heitot, ei voi olla pettynyt. Enempää ei voinut odottaa, Pitkämäki muistuttaa.

Riossa säväyttäneet aitajuoksijat Nooralotta Neziri ja Oskari Mörö eivät olleet Lontoossa edes mukana.

Pitkämäki oli ainoa suomalainen, jolla oli Lontoossa realistisia mahdollisuuksia mitaleille. Hän oli myös ehdottomasti Lontoon kisojen paras suomalaisurheilija.

Vain kolme suomalaisurheilijaa ylsi Lontoossa parhaalle tasolleen. Pitkämäen lisäksi onnistujia olivat vain kävelijä Aleksi Ojala ja maratoonari Anne-Mari Hyryläinen.

Ojala oli 50 kilometrin kävelyssä 14:s sunnuntaina. Se oli positiivinen yllätys. Jarkko Kinnusen sijoitus oli 23:s ja Veli-Matti ”Aku” Partanen hylättiin epäpuhtaan kävelyn takia.

Hyryläinen juoksi puolestaan naisten maratonilla sijalle 25.

Suomella oli Lontoon MM-kisoissa 13 urheilijan joukkue. Järin hyvänä kokonaisantia ei voi pitää, jos kymmenen urheilijaa alittaa arvokisoissa tasonsa.

Rion viime vuoden olympiakisoihin verrattuna Suomi menestyi Lontoon MM-kisoissa jopa heikommin.

Riossa säväyttäneet aitajuoksijat Nooralotta Neziri ja Oskari Mörö eivät olleet Lontoossa edes mukana. Eteenpäin ei ole menty.

Nuoressa kolmiloikkaajassa Simo Lipsasessa on potentiaalia arvokisamitalistiksi. Maailman kärki on yhä toki kaukana.

Suomen yleisurheilun ongelmana on, etteivät nuoret lupaukset ota sitä tärkeintä viimeistä harppausta huipulle. Nuorten arvokisamenestys ei näy aikuisten arvokisoissa.

Erityisen huolestuttavaa oli, että Pitkämäki oli keihäässä Suomen ainoa arvokisaedustaja. Pitkämäki täyttää joulukuussa 35 vuotta. Hän ei ole tehnyt päätöstään uransa jatkosta.

– Kyllä onnistumiset aina siihen (jatkamiseen) vaikuttavat. Päätös syntyy kuitenkin vasta syksyllä pienen loman jälkeen. Toki jatkaminen olisi vaikeampaa, jos täältä olisi pitänyt lähteä leuka lattiassa, Pitkämäki myönsi.

Teksti: Otto Palojärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sport Content