Puheenaihe

Kiinalaisen kivitavaran seasta löytyi vaarallinen tuholainen – torjuntaan käytetty jo 250 000 euroa

Sasianrunkojäärä pelästytti vantaalaiset syksyllä 2015.

Johanna Erjonsalo/Arkisto

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on löytänyt aasianrunkojäärän elävän toukan Kiinasta tuodun kivitavaran puisesta pakkausmateriaalista Uudeltamaalta heinäkuun loppupuolella. Varotoimenpiteenä puinen pakkausmateriaali haketetaan ja poltetaan.

Elävä toukka löytyli kiinalaisen kivitavaran aluspuun sisältä. Eviran tarkastajat huomasivat ensin toukan aiheuttamaa purua aluspuun pinnalla, minkä vuoksi erää tutkittiin tarkemmin. Myös aasianrunkojäärän tunnistamiseen koulutettu hajukoira haistoi toukan aiheuttamasta purusta aasianrunkojäärän hajun.

Aasianrunkojäärä on lehtipuille vaarallinen tuholainen. Jos jäärä pääsee leviämään, se voi johtaa lehtipuiden hävittämiseen laajalta alueelta. Hyönteinen on kotoisin Kiinasta ja sitä esiintyy Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Eviran mukaan se leviää maasta toiseen salamatkustajana puupakkausten sisällä ja on päässyt leviämään lehtipuihin jo useissa eurooppalaisissa maissa.

Vantaan Kuninkaanmäestä löytyi aasianrunkojääriä vuonna 2015. Alueelta hävitettiin noin kymmenen hehtaarin alalta lehtipuita. Torjuntaan Vantaan esiintymisalueella on käytetty tähän mennessä arviolta 250 000 euroa.

Eviran mukaan aasianrunkojäärän piileskelyn voi huomata parhaiten lehtipuissa olevista noin senttimetrin kokoisista, täysin pyöreistä ulostulorei'istä. Suurikokoisen aikuisen kuoriaisen keskiruumis on kiiltävän musta ja siinä on valkoisia pilkkuja.

Kesällä 2017 aasianrunkojääriä tarkkaillaan niitä houkuttelevien feromoniansojen avulla Helsingissä, Kotkassa, Lappeenrannassa, Oulussa, Raumalla, Turussa ja Vaasassa. Ansoja vietiin satamia ympäröiville metsäalueille, minne jääriä on voinut päästä kulkeutumaan tuontitavaran mukana. Aasianrunkojääriä ei ole ansoista löydetty.

Epäilyttävistä havainnoista kannattaa ilmoittaa Eviraan osoitteeseen kasvinterveys@evira.fi.

Lue lisää:

Jos näet tämän tuholaisen, ota yhteyttä viranomaisiin – Suomen lehtipuut uhattuna

Kuvat: Näin rajua tuhoa tekee tuholaisjäärä – uusi keino suitsii leviämistä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu