Puheenaihe

Ex-poliisipomo Paatero: "Pakkopalautusten vastustajat täysin ulkona yhteiskunnan tilanteesta"

Mikko Paatero (oik.) nosti viime syksynä julkaistussa kirjassaan esiin Suomen sisäisen turvallisuuden uhkat. Uutena uhkana hän näkee ns. rinnakkaisyhteiskunnat, joissa Suomen lain sijaan eletään rikollisten sanelemin ehdoin.

Mari Mäkinen

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero kehottaa poliitikkoja kiirehtimään viranomaisten tiedusteluvaltuuksien lisäämistä. Paateron mukaan tiedustelun tehostaminen ei kuitenkaan riitä, vaan poliisiviranomaisille on luotava pitkän ajan strategia Suomen sisäisen turvallisuuden takaamiseksi.

– Turun tapahtumien jälkeen monet julkisuudessa esillä olleet sisäisen turvallisuudet aloitteet saavat varmasti vauhtia. Pitää silti muistaa, että mitään konkreettista ei ole vielä tehty, Paatero sanoo Etelä-Suomen Median haastattelussa.

Paatero varoitti jo viime syksynä julkaistussa kirjassaan, että uuden joukkomurhan tapahtuminen on Suomessa vain ajankysymys.

Samassa yhteydessä hän nosti esille vastaanottokeskuksissa tapahtuvan turvapaikanhakijoiden järjestäytymisen, josta oli Paateron mukaan annettu kansalle liian kiillotettu kuva.

Paateron kirja sai kovaa kritiikkiä. Turun joukkopuukotuksen jälkeen monet hänen esille nostamansa seikat saavat kuitenkin vahvistusta.

Paatero varoo vielä tekemästä johtopäätöksiä Turun tapahtumien taustoista.

– Vielä ei ole selvää, onko kyseessä niin sanottu yksinäinen susi, joka on saanut ideologisia vaikutteita, vai onko taustalla isompi ryhmä.

MTV:n uutisten tietojen mukaan Turun puukotuksen pääepäilty 18-vuotias Abderrahman Mechkah olisi saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Paatero muistuttaa, että viranomaisten on hyvin hankala kommentoida mediatietoja, sillä kyse on salassa pidettävästä tiedosta.

Paatero sanoo kuitenkin, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten joukko on Suomelle ongelma, johon ei ole saatu kestävää ratkaisua.

– Ongelma ovat he, jotka pitää pakkopalauttaa. Poliisille pakkopalautus on erittäin vaikea tehtävä. Muutakaan vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole keksitty.

Paatero arvioi, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden joukko tulee kasvavaan.

– Ne tahot, jotka Suomessa vaativat, ettei pakkopalautuksia saa tehdä, ovat kokonaan ulkona tästä yhteiskunnallisesta tilanteesta, ex-poliisiylijohtaja toteaa.

Suomen turvapaikkapolitiikkaa Paatero pitää sinänsä suhteellisen toimivana. Hän kuvaa Suomen linjaa maltilliseksi keskitieksi.

Paateron vaatimuksiin kuuluu paitsi tiedustelulaki, myös poliisin resurssien lisääminen. Ensi vuonna poliisien määrä hieman pienenee, mutta hallituksen lisärahoituksen ansiosta se ei romahda.

Paatero perää ennen muuta viranomaistehtävien uudelleen arviointia. Kaikkia nykytehtäviä ei poliisi pysty hoitamaan edes tyydyttävästi. Leikkausten poisto ei todellakaan riitä, Paatero sanoo.

Runsas vuosi sitten laaditun sisäisen turvallisuuden selonteon pohjalta on Suomessa tehty sisäisen turvallisuuden strategiaa, joka on kuitenkin viivästynyt.

– Suomessa tarvitaan sisäisen turvallisuuden pitkän ajan strategia, joka linjaa, mitä tehtäviä karsitaan ja mihin panostetaan. Poliisin pitää pystyä päättämään muun muassa koulutustarpeista, kun varaudutaan tuleviin uhkiin. Poliisikoulutus kestää kolme vuotta joten ennakointi on todella tärkeää, Paatero muistuttaa.

Yhdeksi uhkakuvaksi Paatero nostaa rinnakkaisyhteiskuntien synnyn. Suomessa tällaisia maahanmuuttajien rinnakkaisyhteiskuntia ei vielä ole, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa jo useita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Turvapaikanhakija levitti islamistista propagandaa vastaanottokeskuksessa – "Sai silti oleskeluluvan"21.8.2017 14.29
Joukkopuukotuksen pääepäilty on Abderrahman Mechkah – nimi leviää nyt maailmalla21.8.2017 11.53
Supo: Viranomaiset saivat alkuvuonna vihjeen Turun puukotuksista epäillystä – "Epäilty vaikuttaa radikalisoituneelta ja on kiinnostunut ääriajattelusta"21.8.2017 11.56
USU: Kansliapäällikkö Nerg kannustaa ilmoittamaan herkästi pienistäkin terrorismiepäilyistä20.8.2017 08.42
Viranomaiset vahvistavat: Turun puukotuksesta epäilty Saksaan laittomasti jo 201521.8.2017 14.47
"Aivan kuin joku hänen sisällään olisi määrännyt häntä" – IS: Näin naapurusto kuvailee Turun epäiltyä puukottajaa21.8.2017 08.50
Turun veitsi-isku: Poliisi vaatii kaikkia pidätettyjä vangittaviksi21.8.2017 12.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu