Puheenaihe

Rikosprofessori Utriaisen arvio: Tällaisen tuomion puukkoiskun tekijä tulee saamaan

RIKOS Turun puukkohyökkäyksestä epäillyn miehen ikä tullaan selvittämään oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa, uskoo rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen.

Turun puukotuksissa perjantaina surmansa sai kaksi ihmistä ja kahdeksan loukkaantui.

Janne Koivisto

Rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen uskoo, että Turussa viime perjantaina puukkoiskun tehnyt mies tullaan tuomitsemaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta, jos hän on syyntakeinen. Suomessa murhatuomio on aina elinkautinen.

Iältään 18-vuotiaan ja Suomesta turvapaikkaa hakevan marokkolaismiehen epäillään tappaneen puukolla kaksi ihmistä ja aiheuttaneen vammoja kahdeksalle.

– Kyllä minä luulen, että se murhana menee. Tekotapa on niin samanlainen kuin yleensä vastaavanlaiset teot ovat olleet. Isis on kehottanut autoilla tehtyihin päälle ajoihin ja veitsihyökkäyksiin.

Suomessa elinkautinen vankeusrangaistus on vähintään 12 vuotta, mutta käytännössä keskimäärin reilut 14 vuotta.

Tapausta tutkitaan terroristisessa mielessä tehtynä hyökkäyksenä. Kyseessä olisi ensimmäinen terroristinen teko Suomessa.

Nuorena henkilönä eli alle 21-vuotiaana tuomittu elinkautisvanki voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan 10 vuoden istumisen jälkeen. Päätös tehdään Rikosseuraamusviraston arvion pohjalta.

Mikäli mies tuomittaisiin taposta, olisi tuomion pituus vähintään kahdeksan vuotta. Jos tapaus katsottaisiin terroristisessa mielessä tehdyksi hyökkäykseksi, voi myös taposta tulla elinkautinen.

Tuomioon ja sen pituuteen tulevat vaikuttamaan hyvin pitkälti se, minkä ikäinen mies on.

Teoista epäilty marokkolaismies on ilmoittanut olevansa 18-vuotias, mutta asian varmistamiseksi miehelle tullaan todennäköisesti tekemään oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia.

– Miehen ikään on varmasti suhtauduttava kriittisesti. Turvapaikanhakijoiden kohdalla iät eivät aina pidä paikkansa. Näissä maissa tarkkoja väestörekistereitä ei aina edes ole. Välillä ilmoittajan ikä riippuu tilanteesta ja siitä, mikä on hänelle itselleen edullisempaa, Utriainen toteaa.

Mikäli epäilty todettaisiin alle 18-vuotiaaksi, häntä ei voisi tuomita elinkautiseen, vaan määräaikaiseen rangaistukseen. Sen pituus Suomessa on 2–12 vuotta. Tuomittu istuisi nuorena rikoksentekijänä, alle 21-vuotiaana, vähintään kolmasosan tuomiosta ennen pääsyä ehdonalaiseen vapauteen.

Monista mediassa esitetyistä mielipiteistä poiketen Utriainen ei odottanut terrori-iskua Suomeen juuri nyt.

– En voi sanoa odottaneeni mitenkään tällaista. Itse lähden siitä, että vaikka vastaavanlaisia tekoja esiintyy Euroopassakin, niin suurin osa niistä tapahtuu kuitenkin ongelmamaissa itsessään eli esimerkiksi Lähi-idässä. Suomi on väestöltään niin pieni maa, ettei näitä yleensä tänne kantaudu.

– Marokko ei ole tällä hetkellä sotaa käyvä kriisimaa. Afrikan maissa työtilanne on tosin aivan toivoton. Se on kuitenkin traagista, että siellä saattaa olla entisiä taistelijoita, mutta siellä on myös heidän uhrejaan.

Vastaavanlainen tilanne Euroopassa oli Utriaisen mukaan toisen maailmansodan jälkeen, kun miljoonat ihmiset lähtivät etsimään parempaa elämää.

– Suurissa pakolaisviroissa kulki myös entisiä sotarikollisia. Joitakin löydettiin ja joitakin ei. Tämä on meiltä unohtunut, vaikka aikaa ei ole kulunut kuin 80 vuotta, kun Euroopassa oli vastaavanlainen tilanne.

Rikosoikeuteen perehtynyt Utriainen odottaa tapahtuneen jälkeen muutoksia enemmänkin tiedustelulainsäädännön kuin rikosoikeuden puolelle.

– Informaatiota halutaan enemmän ja aikaisemmassa vaiheessa.

Turun puukotuksista epäiltynä viisi henkilöä

Poliisi vaati maanantaina teon pääepäiltyä, 18-vuotiasta marokkolaista Abderrahman Mechkahia, vangittavaksi epäiltynä puukotuksista.

Mechkahia vaaditaan vangittavaksi kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Neljää muuta Marokon kansalaisia epäillään osallisuudesta tekoihin. Myös heitä esitettiin vangittaviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Supo: Viranomaiset saivat alkuvuonna vihjeen Turun puukotuksista epäillystä – "Epäilty vaikuttaa radikalisoituneelta ja on kiinnostunut ääriajattelusta"21.8.2017 11.56
Tällainen ryhmä käsittelee Turun joukkopuukotusta nyt – Poliisin rikosvastuuta ei aiota selvittää21.8.2017 15.19
Lähes sata marokkolaista haki turvapaikkaa Suomesta viime vuonna – Migri kertoo, kenelle paikkoja on myönnetty21.8.2017 19.05
"Aivan kuin joku hänen sisällään olisi määrännyt häntä" – IS: Näin naapurusto kuvailee Turun epäiltyä puukottajaa21.8.2017 08.50
Viranomaiset vahvistavat: Turun puukotuksesta epäilty Saksaan laittomasti jo 201521.8.2017 14.47
Turun veitsi-isku: Poliisi vaatii kaikkia pidätettyjä vangittaviksi21.8.2017 12.12
Turvapaikanhakija levitti islamistista propagandaa vastaanottokeskuksessa – "Sai silti oleskeluluvan"21.8.2017 14.29
Imaami, arkkipiispa ja kaupunginjohtaja hiljentyivät muistamaan Turun uhreja20.8.2017 12.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu