HU listasi: Helsingin edullisin olut nyt 2,99 euroa, halpaa tarjolla myös Töölössä – "Perinteisen kolmostuopin asemassa näkyy muutos"

Erilaisten tuonti-, pienpanimo- ja muiden erikoisoluiden suosion kasvu horjuttaa kolmostuopin asemaa Helsingin ravintoloissa. Edullinen tuoppi pysyy silti monessa paikassa sisäänvetotuotteena.

Jussi Vehkasalo

RAVINTOLAT  Helsingin Uutiset selvitti oluttuoppien hintahaitarin. Kallein tuoppi on edelleen maineikkaassa Kämpissä. Halvimmat oluet myydään Kalliossa, mutta myös Töölöstä saa kolmen euron tuopin. 

Helsingissä hanaoluissa hintaerot ovat edelleen varsin suuret. Kalleimmillaan tuopista saa maksaa jopa yli 10 euroa, mutta halvimmillaan huurteisen saa nenän eteen noin kolmella eurolla.

Keskustassa perinteisestä kolmostuopista saa pulittaa usein viidestä yhdeksään euroa. Kalliossa sen sijaan useat paikat myyvätkin olutta hanasta todella edullisesti.

Esimerkiksi kalliolaisesta kulttimaineessa olevassa Kallion Roskapankissa tuoppi irtosi kaksi vuotta sitten tehdyn vertailun mukaan kolmella eurolla.

Intialaista ruokaa tarjoavassa ravintola Sabassa paikan verkkosivujen mukaan kolmosolut maksaa nyt 2,99 euroa ja litran tuoppi 4,99 euroa.

Halvan oluen vastapainoksi Kalliosta myös korkean tason olutravintolaosaamista runsaasti, sillä esimerkiksi Vaasankadulla sijaitseva Solmu Pub valittiin viime vuonna Helsingin parhaaksi olutravintolaksi.

Kolmen euron tuoppeja löytyy myös Töölöstä."

Kolmen euron tuoppeja löytyy kuitenkin myös Töölöstä, esimerkiksi Karhu Ministeristä Mannerheimintieltä.

Helsingin Uutisten tekemän selvityksen mukaan kaupungin kallein tuoppi puolestaan löytyy edelleen maineikkaasta Kämp Barista, jossa 0,4 litran tuopin Heinekenin tai Lapin Kullan kolmosolutta saa hintaan 11,80 euroa.

Kämpin olut on kallistunut loivasti neljä vuotta sitten tehdystä vertailusta. Vuonna 2013 Kämpin tuopista piti pulittaa 11,20 euroa.

Hinnakasta voi olla muuallakin. 

Suositussa Helsinki-Vantaan-lentoaseman The Oak Barrelissa saa Lapin Kullan 0,4 litran tuopin hinta on 7,40 euroa. Englantilaisen Pint Sizen 0,57 litran tuopille hintaa lentoaseman suosikkipaikassa kertyy 9,70 euroa.

Lue myös: Ravintolaoluen alv voi alentua – näin paljon tuoppi halpenisi

Perinteinen kolmostuoppi ei kuitenkaan ole enää yksiselitteinen vetovoimatekijä.

Helsingin yöelämän klassikkopaikkojen Apollon ja Baarikärpäsen muodostaman ravintoalan yrityksen Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio kertoo haastattelussa, että perinteisen kolmostuopin rinnalle on noussut uusia suosikkeja ja vaihtoehtoja.

– Hankala sanoa tuopin keskihintaa tällä hetkellä. Perinteisen kolmostuopin suosiossa on iso muutos meneillään. Nykyään yökerhoissa menee paljon muutakin kuin kolmostuoppia. On tullut muita vaihtoehtoja, kuten erikoisoluet, drinkit ja profiilipullot.

Olutkulttuurin muutoksesta huolimatta tuoppi toimii usein varsinkin monien pubien sisäänvetotuotteena. Myös hintojen kanssa kikkailu saa asiakkaita liikkeelle.

– Meillä on happy hourit ja rannekkeita, jolloin juomat ovat edullisempia, Raunio sanoo.

– Jos ihmiset haluavat nauttia juomansa edullisemmin he tulevat aikaisemmin paikalle ja käyttävät mahdollisuuden nauttia edullisemmista juomista.

Etsitkö hyvää ravintolaa tai kahvilaa Helsingistä? Täältä löydät ne kootusti

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.mannonen@media.fi kuva
Mikko Mannonen