Paikalliset

Silvopleen taru alkoi vehnänorasmehusta

Satu Silvo puristaa vehnänorasmehua kasvisravintolansa Silvopleen tiskin takana. - Toiset pitävät sitä hyvänä, toisia se etoo. Minua se puistattaa edelleen joka kerta, mutta juon sitä, koska vaikutukset ovat niin hyvät. Puristeroippeesta saa hyvän kasvomaskin.

Päivi Tuovinen

Mehunpuristin surraa, kun nippu vehnänoraita humahtaa sen kitaan. Nokasta valuu äitelänvihreä noro kirkkaaseen lasiin.

Näyttelijä–ravintoloitsija Satu Silvon aamujuoma on valmis.

– Tällä aloitin itseni parantamisen. Tämä on voimajuomaa, jonka elimistöä suojaavan vaikutuksen tuntee jopa fyysisesti.

 

Käy meillä myös haalariopukuisia työmiehiä.”

Silvo löysi vehnänorasmehun 1980-luvulla.

 

– Pitkä tulehduskierre pakotti syömään kymmenen antibioottikuuria vuodessa, missä ei ollut mitään järkeä. Aloin etsiä keinoa hoitaa itseäni.

Nähtyään elävän ravinnon vaikutuksen itsessään ja monissa muissa Satu Silvo päätyi perustamaan oman kasvisravintolansa Silvopleen Hakaniemeen vuonna 1999.

Silvopleesta on tullut hyvin suosittu ja varsinkin lounasaikana vapaita paikkoja saa hakea. Ravintolassa näkee asiakkaina paljon luovia työläisiä, terveystietoisia eläkeläisiä ja nuoria äitejä lastenvaunuineen.

– Käy meillä myös haalaripukuisia työmiehiä, Silvo muistuttaa ja kuin todistuskappaleena sellainen juuri astelee sisään.

Mikä on Silvopleen suosion salaisuus?

– Me teemme ruokaa hyvistä raaka-aineista. Lähes kaikki on luomua.

Katso video. Vie hiiri kuvan päälle ja klikkaa play-nappulaa. Haastattelu ja kuvaus: Jukka Hämäläinen

Satu Silvon mukaan tärkeää on, että juureksista, vihanneksista, hedelmistä, marjoista ja viljasta on tehty näyttäviä ruokia.

– Haluan, että terveellisyyden lisäksi ruoka myös maistuu hyvältä.

Satu Silvosta tärkeintä on välttää teollisesti jalostettuja ruokia.

– Teollisessa käsittelyssä ruoasta on poistettu tärkeitä ravintoaineita. Lisäksi tuotteet ovat täynnä lisäaineita.

Hieman yllättäen Silvo julistaa pahimpana pannaan kasvisperäiset kevytlevitteet.

– Margariini on teollinen tuote, joka saa bensiinin prosessointia muistuttavan käsittelyn!

Siksi Silvopleessa on tarjolla vain voita ja elävän ravinnon kastikkeita sämpylöiden päälle.

 

Ravinnolla voi boostata aivoja, lihaksia ja mieltä.”

Toinen yllätys on, että Silvo ei ole kasvissyöjä.

 

– Olin teatterikouluaikoina, mutta se jäi Kinnusen (ex-puoliso Heikki) rosvopaistin ja läskisoosin myötä. Liharuoista bravuurejani on riista katajanmarja–mustikkakastikkeella.

Kasvis- ja superruoka ovat toki etusijalla.

– Ravinnolla voi boostata aivoja, lihaksia ja mieltä sekä tasapainottaa hormoneja.

Yrittäjyys on Satu Silvolla verissä, sillä hänen isänsä toimi kauppiaana ja äiti kirjanpitäjänä.

– Mutta kyllä ennuste näyttelijän ravintolalle oli huono. Kaikki veikkasivat, että tämä pysyy pystyssä pari vuotta.

Alkuajat Silvolta menikin näyttelijän työn ohessa ”vessojen pesemiseen ja laskujen maksamiseen”.

– Pian ymmärsin, että ne työt täytyy jättää muille, koska halusin jatkaa leipätyötäni näyttelemistä. Ilman osaavia ammattilaisia tätä yritystä ei olisi.

Yrittäminen on kuitenkin tullut jäädäkseen. Parhaillaan ravintoloitsija katselee uusia tiloja laajentaakseen toimintaansa ydinkeskustaan.

Superruoka

Markkinointitermi, joka voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

Yleensä ruoka-aine, joka on poikkeuksellinen ravinteikas.

Eksoottisimmasta päästä tällaisiksi mainitaan kaakaopapu, goji-marja, kasviplankton, mehiläisten siitepöly ja pakurikääpä.

Tutuimpia ovat mustikka, puolukka, karpalo, vadelma, tyrni, aronia ja ruusunmarja sekä pinaatti ja nokkonen.

Usein raakaruokaa eli elävää ravintoa, jonka kannattajat haluavat syödä kypsentämätöntä ja jalostamatonta ruokaa.

Taustalla on ajatus, että ruoasta katoaa käsiteltäessä tärkeitä ravintoaineita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat