Puheenaihe

Turun joukkopuukottajaa ei käännytetty Saksaan – Migri selittää Dublin-asetuksella

Kuvituskuva

Eija Quinlan

Maahanmuuttovirasto (Migri) kommentoi julkisuudessa heränneitä kysymyksiä siitä, miksi Turun veitsi-iskun pääepäiltyä Abderrahman Bouananea ei käännytetty Suomesta Saksaan vaan hänen turvapaikkahakemuksensa käsiteltiin täällä.

Turun iskun yhteydessä on uutisoitu, että epäilty rekisteröitiin ennen Suomeen tuloa juuri Saksassa.

Maahanmuuttovirasto muistuttaa soveltavansa yhdessä muiden EU-maiden, Norjan, Islannin, Sveitsin ja Liechtensteinin kanssa turvapaikkahakemusten käsittelyssä Dublin III -asetusta. Asetuksen mukaan turvapaikkahakemuksen käsittelystä on vastuussa vain yksi näistä valtioista.

– Kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen ja hakee turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto selvittää, mikä maa on vastuussa hakemuksen käsittelystä, Migrin tiedotteessa kerrotaan.

Toinen Dublin-jäsenvaltio voi olla vastuussa hakemuksen käsittelystä esimerkiksi silloin, jos hakijalla on perhesiteitä, oleskelulupa tai viisumi kyseisessä jäsenvaltiossa tai jos hakijan sormenjäljet on rekisteröity Eurodac-sormenjälkitietokantaan luvattoman jäsenvaltioiden ulkorajan ylittämisen yhteydessä tai hänen hakiessaan turvapaikkaa kyseisestä maasta.

– Käsittelyvastuuta määrittäessään Maahanmuuttovirasto tarkistaa yhteisistä eurooppalaisista rekistereistä, löytyykö hakijasta niistä merkintöjä

– Vuoden 2015 poikkeuksellisen ruuhkautuneessa tilanteessa kaikki jäsenvaltiot eivät ole kyenneet hakijoiden välittömään rekisteröimiseen, Migri kertoo.

Jos hakijasta ei ole kansainvälisissä järjestelmissä tietoja, ei Suomella välttämättä ole perusteita esittää toisille jäsenvaltioille pyyntöä ottaa hakemus käsittelyyn ja käännyttää hakijaa.

– Esimerkiksi tieto siitä, että henkilö on käynyt toisessa valtiossa tai kulkenut toisen valtion kautta, ei yksin riitä. Laiton oleskelu maassa on voitava todistaa, ja kyse on oltava yli viiden kuukauden oleskelusta.

Maahanmuuttovirasto myös muistuttaa, ettei turvapaikkahakemusten käsittelijöillä ole pääsyä muiden maiden rikosrekistereihin.

Rikoksen toisessa Euroopan valtiossa tehnyt henkilö saatetaan joissain tapauksissa kirjata Euroopan yhteiseen Schengen-tietojärjestelmään esimerkiksi maahantulokiellon tai etsintäkuulutuksen perusteella.

– Tällaisia tietoja ei tarkistuksissa aina löydetä, jos henkilö on esiintynyt toisessa valtiossa eri henkilötiedoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Turun puukotukset: Poliisi vapautti kaksi epäiltyä29.8.2017 08.45
Valehteli aluksi henkilötietonsa – Tässä on Turun puukottajan oikea nimi28.8.2017 10.12
Turun puukotusten pääepäilty ei olekaan 18-vuotias – STT: Esiintyi myös väärällä nimellä28.8.2017 08.30
Yle: Klaus Ristola todisti Turun iskua läheltä: Nuori nainen otti selfien ruumiin kanssa27.8.2017 11.18
IL: Kysely Turun puukotuksesta: Ministereille noottia, pelastuslaitokselle kiitosta26.8.2017 18.05
Turun puukottajan asianajaja yllättyi: marokkolaismies osaakin suomea25.8.2017 19.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu