Puheenaihe

Hävikkifestareilla kokataan luovasti – "30 prosenttia ruuasta päätyy hävikkiin"

Hävikkiruuasta voi tehdä vaikka hampurilaisen. Hävikkifestareilla pöytään katetaan kolmen ruokalajin hävikki-menu noin 300 ruokailijalle.

Nina Kaverinen

Noin 2 000 yläasteikäistä mittelöi Hävikki-battlessa Hävikkiviikolla 11.–17. syyskuuta.

Ruokahävikin vähentämisen saloihin perehdyttävän Hävikki-battlen järjestävät valtionyhtiö Motiva ja S-ryhmä. Helsinkiläiskouluista mukana ovat Merilahden peruskoulu (entinen Kallahden peruskoulu), Pukinmäenkaaren peruskoulu, Vesalan peruskoulu ja Sakarinmäen peruskoulu.

Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat saavat noutaa kaupasta hävikkiraaka-aineita, joista luokissa valmistetaan kahden ruokalajin aterioita.

– Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta. Haluamme opettaa, että aina ei tarvitse lähteä erikseen kauppaan, vaan jääkaapista löytyvistä jämistäkin pystyy yleensä loihtimaan maukkaita aterioita, tapahtumakoordinaattori ja asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta kertoo.

Itsekin kotitalousopettajana työskennelleen Ovaskaisen mielestä kyseessä on hyvä ruuanlaiton luovuusharjoitus.

Hävikkiviikon päätteeksi Helsingin Teurastamolla järjestetään Hävikkifestarit 16. syyskuuta.

Hävikkifestarit tuovat Teurastamolle liudan kokkeja, ruoka-alan opiskelijoita, ruokabloggareita, yrityksiä ja muita ruoka-alan toimijoita loihtimaan hävikistä herkkuja.

Hävikkifestareilla on luvassa bloggareiden työpajoja, kokkausdemoja ja yhteisen pöytään katettu kolmen ruokalajin hävikki-menu noin 300 ruokailijalle.

Festareilla esitellään myös uusimmat tuotteet ja palvelumuotoiluinnovaatiot hävikin vähentämiseksi.

– Vuoden aikana on syntynyt uusia tuotteita, palveluita ja konsepteja ruokahävikin vähentämiseen. Festareilla pyrimme tuomaan niitä esiin ja tarjoamaan ideoita hävikin vähentämiseen kotona. Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä 30 prosenttia kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy tällä hetkellä hävikkiin, Ovaskainen jatkaa.

30 prosenttia ruuasta päätyy hävikkiin."

Samana päivänä Teurastamolla järjestettävässä kiertotaloustapahtumassa kävijät pääsevät luomaan suunnittelijoiden kanssa ylijäämämateriaaleista uusia tuotteita.

Molemmat tapahtumat ovat maksuttomia.

Saasyödä.fi-sivustolta löytyy tavallisten kotikokkien käyttöön reseptihaku, joka auttaa satunnaisten raaka-aineiden hyödyntämisessä etsimällä reseptejä, jossa yhdistyvät omasta ruokakomerosta löytyvät ainekset.

Hävikki-battlea ja Hävikkiruokafestareiden järjestämista rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Tapahtuman tuottaa Motiva yhteistyössä kymmenien kumppaneiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu