Puheenaihe

Viinan juomisen tavalla on iso merkitys – köyhä kuolee nuorempana

Kuvituskuva.

ESM arkisto

Terveyserot rikkaiden ja köyhien välillä ovat jopa kasvaneet, vaikka suomalaisten terveys on kokonaisuutena parantunut viime vuosikymmeninä, ilmenee terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiistaina julkaistusta raportista. THL:n tutkimusprofessori Sakari Karvosen mukaan elinajanodotteen erot ovat hieman kaventuneet viime vuosina, mutta koetun terveyden erot ovat kasvaneet sitten vuoden 2008.

Raportin mukaan köyhimmät elävät keskimäärin huomattavasti lyhyemmän elämän kuin rikkaat, kun tarkastellaan tulojen perusteella rikkainta ja köyhintä kymmenystä. Naisten elinajanodotteessa on reilun viiden vuoden ero rikkaimpien ja köyhimpien välillä. Miehillä ero on yli kymmenen vuotta.

THL:n mukaan tuloryhmien terveyseroja selittävät niin koulutus kuin ammattiasema, mutta myös lapsuuden ja nuoruuden perhetilanne. Hyvätuloiset myös käyttävät tarpeisiinsa nähden enemmän palveluja kuin pienituloiset.

– Kokonaisuutena on kyse yleisemmästä eriarvoisuudesta, jonka seurauksena hyvä- ja huonotuloisten arkielämä ja elinolot eroavat tavalla, joka ilmenee terveydessä, Karvonen huomauttaa. 

Merkittävän osa tuloryhmien kuolleisuuseroista selittyy THL:n mukaan alkoholinkäytöllä. Eroa ei ole niinkään käytetyn alkoholin määrässä vaan kyse on enemmän erilaisista juomatavoista, joista aiheutuu eri tavalla haittoja niin käyttäjille kuin heidän läheisilleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Alkoholi, lämmitys, tupakka – nämä kaikki kallistuvat ensi vuonna31.8.2017 14.13
"Krapulapillerissä jäykkä annos hivenaineita ja vitamiineja" – Alkoholitutkija: Vaikea tietää, mikä oikeastaan vaikuttaa28.8.2017 20.40
Kuluttaja: Hoidonpuute aiheuttaa vuosittain tuhansien suomalaisten kuoleman2.8.2017 10.35
Tutkimus paljastaa: Useissa myrkytyskuolemissa mukana ilman reseptiä hankittuja lääkkeitä29.8.2017 17.37

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu