Juha, 52, on flipperin Suomen mestari – voitto irtosi yksinkertaisella reseptillä

Juha Viitanen voitti Suomen Flipperinpelaajat ry:n järjestämät SM-kisat lahtelaisessa ravintola Seipäässä. Pelikoneita oli kaikkiaan noin 20.

Marco Suvanto

Järvenpääläinen Juha Viitanen voitti flipperin Suomen mestaruuden Lahdessa viikonloppuna järjestetyissä kisoissa. Flipperin SM-kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa 20 vuoteen ja pelaajia oli mukana 75.

Viitasen mukaan rauhallisuus oli yksi mestaruuden avaintekijä.

– Vastustajat tuntuivat jännittävän pelejä enemmän.

Flipperi on elektroninen automaattipeli, jossa pelaaja kerää metallikuulia ohjailemalla pisteitä pelipöydältä. Kolikkolaitteet olivat suosittuja huoltoasemilla ja muissa julkisissa tiloissa vielä 1970- ja 1980-luvuilla, kun tietokonepelit eivät olleet lyöneet itseään läpi.

52-vuotiaalle Viitaselle pelit edustavat nuoruuden nostalgiaa.

– Silloin niitä oli joka kulmalla. Nykyisin yleisessä käytössä olevia pelejä on enää vähän. Yksittäisiä laitteita on paljon harrastajien kotona, kalustusalan yrittäjänä toimiva Viitanen tietää.

Flipperipelaamista tuore mestari on harrastanut aktiivisesti pari vuotta. Hän kertoo harjoittelevansa kotonaan keskimäärin kymmenisen tuntia viikossa.

Mestaruus nosti järvenpääläisen Suomen pelaajien keskinäisessä rankingissa noin 15:nnelle sijalle. Maailman rankingissa hän on tuhannennen sijan paikkeilla.

Järvenpääläinen on aikaisemmin osallistunut ilman mainittavaa menestystä EM-kisoihin. Viime kesänä hän oli Yhdysvaltain Pittsburghissa järjestetyssä kansainvälisessä turnauksessa, jossa pelkästään pelikoneita oli 340.

– Erilaisten flipperien pelaaminen on se, mikä harrastuksessa kiehtoo. Kaikki pelit ovat erilaisia, eikä yksikään flipperi ole huono, hän hehkuttaa.

Lokakuussa hän aikoo osallistua Ruotsissa järjestettäviin flipperin EM-kisoihin. Suomesta on lähdössä kisoihin noin 20 kilpailijaa.

– Euroopassa Suomi on kilpailullisesti ehkä parempaa keskitasoa, Viitanen arvioi.

Viitasen haastattelun julkaisi ensin Keski-Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän oskari.lehto@media.fi kuva
Oskari Lehto