Suomen vanhimman ostarin kunnostaminen jumiutui riitaan – sai oman metroasemankin jo 1964

Munkkivuoren ostoskeskuksen ihmisenkokoinen, matala 1950-luvun arkkitehtuuri on pääosin suojeltu. Ostari on onnistunut välttämään pubistumisen, ja siellä on poikkeuksellisen laaja palvelutarjonta.

Anneli Tuominen-Halomo

MUNKKIVUORI Suomen vanhin ostoskeskus on odottanut remonttia ja laajennusta yli 10 vuotta.

Munkkivuoren ostoskeskukseen on suunniteltu laajennusta ja remonttia jo kauan. Osa kauppiaista on kyllästynyt odottamaan.

Ostarin uudet suunnitelmat ovat olleet vireillä vuodesta 2005. Kaupunki määritteli uudistusten puitteet vuonna 2011.

Remonttiin ryhtyminen tuntuu erittäin hankalalta."

Kaupunki suojeli Museoviraston toiveesta ostoskeskuksen kolme noppamaista rakennusta ja länsipäädyn.

Vuonna 1959 valmistunut Munkkivuoren ostoskeskus on Suomen ensimmäinen, ja siksi viranomaiset haluavat säilyttää sen piirteet mahdollisimman ennallaan.

Museoviraston mukaan rakennuksen arkkitehtuuri on "erittäin harkittua ja viimeisteltyä".

Suojelun yhteydessä valtuusto päätti, että ostarin pohjoissiipi voidaan purkaa ja sen tilalle rakentaa uusi, laajempi yksikerroksinen siipi.

Yksikerroksiseen osaan liittyen Naantalintien ja Huopalahdentien kulmaukseen voisi nousta viisikerroksinen toimistotalo.

Keskolle valtuuston päättämät reunaehdot ovat olleet liian karvaita nieltäväksi. Se haluaisi kaavaan vielä muutoksia.

– Remonttiin ryhtyminen siltä pohjalta tuntuu erittäin hankalalta. Olemme käyneet tästä keskustelua kaupungin kanssa. Toistaiseksi ehdotuksemme ovat tulleet bumerangina takaisin, Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Antti Palomäki sanoo.

Palomäen mukaan suojeltuunkin osaan olisi pitänyt voida tehdä joitakin muutoksia. Millaisia, sitä hän ei halua yksilöidä.

Palomäki myöntää, että ostoskeskus olisi jo remontin tarpeessa.

– Kyllä me haluamme ostoskeskusta kehittää.

– Olemme tehneet ehdotuksia, mutta ne eivät ole saaneet kiinteistöyhtiössä kannatusta. Yhtiöjärjestys taas edellyttää osakkaiden yksimielistä päätöstä.

Myös kaupunki kertoo nettisivuillaan Munkkivuoren ostarin uudistamisen jumiutuneen siihen, että ostoskeskusyhtiö ei ole tehnyt päätöstä hankkeen toteuttamisesta.

Voimassa olevan kaavan mukaan HOK-Elanto ja Kesko jakaisivat yhdessä uuden pohjoissiiven, johon kumpikin saisi hyvät tilat.

Keskon nihkeyttä uudistukseen voi selittää se, että nykyinen kauppapaikka toimii kohtalaisen hyvin, kun taas HOK-Elanto kärsii tilanpuutteesta.

Munkkivuoren ostoskeskuksen tulevaisuus on hyvä, sillä sen välittömään läheisyyteen on tulossa 900 uutta asukasta, kun entinen Pohjolan pääkonttorikortteli muuttuu asuinalueeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Jukka Hämäläinen kuva
Jukka Hämäläinen