Mitä, jos naapurin koira ei lopeta haukuntaa? Isännöitsijä kertoo ääriesimerkin – kouluttaja vinkit sen ehkäisyyn

Kikka Pitkänen neuvoo, että koiralle voi keksiä mielekästä tekemistä, jotta se ei haukkuisi.

Elisa Grönholm

HARRASTUS Lemmikin käytös voi olla merkki pahasta olosta.

Kerrostalossa koiran haukkuminen voi häiritä ja käydä hermoille. Koiran haukkuessa jatkuvasti Realian isännöitsijä Marja Hilpi suosittelee naapuria puhumaan asiasta koiran omistajan kanssa, jotta voidaan löytää keinoja haukkumisen hillitsemiseksi.

Jos neuvottelu naapurin kanssa ei johda toivottuun tulokseen, isännöitsijä voi lähettää asukkaalle varoituskirjeen. Isännöitsijä voi myös olla yhteydessä eläinsuojeluviranomaisiin, mutta se vaatii jo valituksia useammalta naapurilta.

– Mikään ei kiellä koiran pitämistä kerrostalossa, Hilpi toteaa.

Hän kertoo, että äärimmäisessä tapauksessa taloyhtiö voi yhtiökokouksen päätöksellä ottaa huoneiston haltuun häiritsevän elämäntavan vuoksi. Käräjäoikeus vahvistaa päätöksen, mikäli siitä ei valiteta.

Käytännössä isännöitsijällä ei kuitenkaan ole työkaluja puuttua koiran haukkumiseen.

– On aika kädetön olo, Hilpi sanoo. Isännöitsijä toivoisikin, että koiraa otettaessa mietittäisiin, mikä rotu soveltuisi kerrostaloasumiseen.

Koirankouluttaja ja koirakoulu Koirankujeen pitäjä Kikka Pitkänen kertoo, että esimerkiksi metsästyskoirat ja laumanvartijakoirat eivät kuulu kerrostaloon. Koiran haukkuherkkyys periytyy geeneissä, mutta koiran haukkumiseen vaikuttavat monet muutkin tekijät.

Jos koiran liikunta on liian vähäistä, koira purkaa turhautumistaan haukkumiseen tai kodin tuhoamiseen.

– Liikunta ei saisi jäädä pelkästään viikonloppuun. Illalla tunnin lenkki melkein koiralla kuin koiralla on minimi, Pitkänen sanoo.

Koiran energian purussa on suuri merkitys sillä, onko koira lenkillä vapaana vai hihnassa. Pitkänen painottaa, että koiran olisi tärkeää päästä juoksemaan vapaana metsässä tai koirapuistossa.

Koirankouluttaja kertoo, että aikuiset koirat jaksavat yleensä olla yksin kotona työpäivän verran eli 8–10 tuntia. Sisäsiisteys saavutetaan noin 6–12 kuukauden ikäisenä riippuen rodusta, yksilöstä ja omistajan omasta aktiivisuudesta.

Eroahdistus voi olla yksi syy koiran haukkumiseen sen yksin ollessa.

– Koirilla ilmenee nykyään paljon eroahdistusta, koska niitä ei ole opetettu olemaan yksin, Pitkänen sanoo. Eroahdistukseen auttaa vain totuttaminen yksinoloon. Pitkänen neuvoo, että pentu tulisi heti jättää yksin kotiin nukkumaan, mielellään silloin kun se on väsynyt. Pentu kannattaisi myös laittaa välillä eri huoneeseen myös omistajan ollessa kotona.

Myös muuttaminen voi aiheuttaa koiralle eroahdistusta. Koira saattaa esimerkiksi pelätä uusia ääniä. Pitkänen kehottaa juuri muuttanutta jättämään rappukäytävään lapun, jossa pyydetään naapuria ilmoittamaan koiran mahdollisesta haukkumisesta. Hänen mielestään koiran haukkumiseen tulisi puuttua mahdollisimman nopeasti.

– Jos koira haukkuu monta tuntia yksin ollessaan, se on stressaantunut ja sillä on jo todella paha olo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Elisa Grönholm