Puheenaihe

Entisestä NHL-tappelijasta tuli palkittu ja tykätty opettaja – "Jos on liian tiukka, menee työ hankalaksi"

MUUTOS Sami Helenius on nykyisin korsolaisen koulun opettaja. Hän on saanut tunnustusta rennon opetustyylinsä ansiosta.

Teknisten töiden opettaja mukavuusalueellaan. NHL:ssä Sami Helenius oli Lempeä jättiläinen, Ruusuvuoren koulussa hän on ihan vain Sami.

JOHANNA ERJONSALO

Nyrkkitappeluja kaihtamattomana NHL-puolustajana mainetta niittänyt Sami Helenius, 43, käyttää nykyään käsiään täysin erilaisessa työympäristössä: hän on toiminut teknisten töiden opettajana Ruusuvuoren koulussa Korsossa tästä syksystä alkaen.

– Viihdyn työssä hyvin, ja haluaisin työskennellä pitkään tässä koulussa. Kollegoille pitää antaa iso kiitos: täällä on tuntenut olonsa tervetulleeksi, Jokereissakin kiekkourallaan pelannut Helenius sanoo.

Heleniuksen metodit luokassa eivät ole ihan samat kuin kaukalossa: mies palkittiin viime vuonna Hyvinkäällä koulunsa rennoimpana opettajana.

– Lätkä-Sami on ihan erilainen kuin normi-Sami, hän vahvistaa.

NHL:ssä parimetrinen puolustaja tunnettiin lempinimellä Lempeä jättiläinen. Häntä on kutsuttu myös Rautanyrkiksi.

– Kavereille olen Helge tai Hele. Oppilaat kutsuvat Samiksi.

Osa lapsista ja vanhemmista tietää NHL-taustan, ja Helenius kertookin kuulleensa monia ”mielenkiintoisia” kysymyksiä.

– Oppilaat kysyvät välillä, tappelitko kaukalossa. Totean vain, että joutuihan sitäkin tekemään. Luulen, että kodeissa spekuloidaan paljonkin taustaani.

Jos on liian tiukka vanhan liiton opettaja, työ menee hankalaksi."

Helenius kuvaa itseään sosiaaliseksi, leppoisaksi ja pitkähermoiseksi opettajaksi, joka pyrkii rakentamaan mukavan opiskeluympäristön 6.–9.-luokkalaisille nuorille. Hän osaa kuitenkin olla tarvittaessa myös jämäkkä auktoriteetti.

– Työturvallisuudesta en jousta. Mutta jos muuten on liian tiukka vanhan liiton opettaja, työ menee hankalaksi.

Helenius sanoo ammentaneensa lätkäuraltaan opettajan työhön pitkäjänteisyyttä ja motivointitaitoja.

– Pitää hyväksyä se, että kaikille tulee välillä huonoja päiviä. Jos joku ei ole joskus kovin aktiivinen tunnilla, se ei vielä kaada maailmaa, mutta jos jatkuvasti lorvii, se näkyy numerossa.

Teknisten töiden opettajaksi mies päätyi sattumien kautta. Kun kiekkoilijan ura päättyi 2010, hän oli 36-vuotias perheenisä eikä hänellä ollut koulutusta muihin ammatteihin. Hän oli päässyt peruskoulusta keskiarvolla 7,1 ja käynyt ammattikoulua vuoden, mutta armeijan jälkeen hän oli omistautunut jääkiekolle.

Aluksi eläköitynyt NHL-pakki täytti kalenterinsa kaikenlaisella tekemisellä, sillä hän inhoaa joutenoloa. Hänelle myös tarjottiin junioripäällikön tehtävää järvenpääläisestä kiekkoseurasta, mutta päätoiminen työ lätkän parissa ei innostanut.

Opettajan uran alkusysäys tapahtui, kun Helenius pääsi kokeilemaan koulunkäyntiavustajan töitä Keravalla. Sittemmin hän on työskennellyt jo viisi vuotta teknisten töiden opettajana muutamassa koulussa. Vantaalla hän on opettanut myös Sotungin ja Mikkolan kouluissa.

Helenius valmistui puusepäksi Työtehoseuran kautta kaksi vuotta sitten, mutta opettamiseen hänellä ei ole pätevyyttä. Hän aikoo vielä suorittaa alan opintoja puolitoista vuottta avoimessa yliopistossa.

– Jossain vaiheessa, en vielä tänä vuonna.

Sami Helenius

Syntynyt Hyvinkäällä 1974. Asuu Järvenpäässä vaimon ja neljän lapsen kanssa.

Jääkiekkoili puolustajana pääsarjatasolla 1992–2010.

Pelasi NHL-liigassa 155 ottelua. Edusti Calgary Flamesia, Tampa Bay Lightningia, Colorado Avalanchea, Dallas Starsia ja Chicago Blackhawksia.

Suomessa seuroina olivat Jokerit, Kiekkoreipas, Ilves ja Pelicans.

Pelannut Suomen maajoukkueessa alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa, alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja miesten vuoden 2003 MM-kisoissa.

On peliuran jälkeen valmentanut HC Keski-Uusimaata, Jokerien C-junioreita sekä Viron alle 18- ja alle 20-vuotiaiden maajoukkueita. Valmentaa nykyään vapaa-aikanaan Järvenpään Haukkojen jääkiekkojoukkuetta.

Valittiin kuntavaaleissa 2008 Järvenpään kaupunginvaltuustoon kokoomuksen listalta. Politiikka on sittemmin jäänyt.

On luonut viime vuosina uraa teknisten töiden opettajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu