Puheenaihe

Perheen lämmityskuluista lähti 1700 e/v – HS: Maalämpö toimii myös pohjavesialueella

Maalämmössä järjestelmän perustamiskulut ovat isot, mutta energia edullista.

Tiina Örn

Yhä useammassa omakotitalossa ja taloyhtiössä on siirrytty tai harkitaan siirtymistä maalämmön käyttöön. Siirtymistä jouduttavat hyvät kokemukset uudesta lämpömuodosta, jonka asennuskulut ovat kalliit, mutta joka maksaa itsensä nopeasti takaisin halvemman energian ansiosta.

Helsingin Sanomien haastattelema Olli Enqvist on erittäin tyytyväinen kolme vuotta sitten tehtyyn remontistaan, jossa 140-neliöisen puutalon öljylämmitys vaihtui maalämpöön.

Enqvist kertoo HS:lle, että vuonna 1954 valmistuneen talon lämmityslasku halpeni vuodessa 2 550 eurosta noin 820 euroon. Hän laskee että investointi kuoletetaan jo alle 7,5 vuodessa, jonka jälkeen sijoitus tuo säästöjä.

HS:n mukaan uuteen taloon maalämpöpumpun saa asennettuna nyt 12 000–16 000 eurolla. Vanhan talon omistajan on syytä budjetoida pari tuhatta euroa enemmän.

Uuden investoinnin takaisinmaksuaika riippuu siitä, millaiseen kohteeseen se asennetaan.

Kannattaa huomata, että jos talo on pieni ja hyvin eristetty, on lämmitysener­gian tarve vähäinen. Siksi maalämmön takaisinmaksuaika venyä pitkäksikin.

Joillakin asuinalueilla maalämmön asentamista rajoittaa pohjavedenottoalue. Näin on myös Turengissa asuvalla Enqvistillä, joka ei voinut asennuttaa pihalleen syvää porakaivoa, vaan maalämpö päätettiin kerätä tontille kaivetusta vaakaputkistosta. Se on toiminut moitteetta.

Kolmas vaihtoehto maalämmölle on vesistöön tehtävä vaakaputkisto.

Lämpöpumppu, sähkö vai maalämpö? Lue tästä, kuinka nopeasti eri lämmitysmuodot maksavat itsensä takaisin.

LUE MYÖS: Maalämpö on hyvä lähinnä hyvätuloisten valinta – tutkijat ehdottavat tukea 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Maalämpöä hehkutetaan, mutta 200 000 kotia lämpiää yhä öljyllä – "Tukia kannattaisi harkita pienituloisille perheille"2.5.2017 10.16
Maalämpö tulee nyt myös suuriin kerrostaloihin – "Lämmityskulut jopa puolittuvat"13.3.2017 05.55
Maalämpö tuli taloyhtiöön 0 eurolla – näin se nyt onnistuu9.3.2017 05.55
Talonomistajan valppaus paljasti: Yritys myi yli 1 000 maalämpökaivoon väärää ainetta – lasku jää asentajille 8.9.2016 12.26
Maalämpö – aina nappiratkaisu?26.10.2014 16.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu