Puheenaihe

Tällainen on Suomen omalaatuisin tv-kanava – uutuussarjassa katsojat lähettävät ruutuun omia ohjelmiaan

TELEVISIO On tutkittu, että yli 50-vuotiaat kokevat jäävänsä mainonnassa ja ohjelmistoissa vähemmälle, sanoo IRR-TV:n viestintäpäällikkö.

Kanavatuottaja Arsi Liimatainen Alfa-TV:n tarkkaamon yhden työpisteen ääressä. Keravalta lähetettävät ohjelmat nöäkyvät koko maassa.

Jan Pippingsköld

Tractor pullingin SM-osakilpailut, kartingia, Legends-kilpureita ja moottoriveneilyäkin. Useita keskusteluohjelmia, dokumentteja.

Keravalla toimiva Alfa-TV on muutaman vuoden ikäinen tv-kanava, joka ei kisaa samoilla houkuttimilla kuin useimmat isot kanavat. Omaperäiseen linjaan kuuluvat muun muassa urheiluohjelmat, joissa näkyvyyttä saavat tractor pullingin kaltaiset hiukan kapeamman sektorin moottoriurheilulajit. Kulttuuripuolella suosittuja ovat konsertit.

– Ajatellaan boxin ulkopuolelta, sanoo IRR-TV:n viestintäpäällikkönä työskentelevä Markku Tenhunen, joka on lupautunut esittelemään kanavaa Viikkouutisten toimittajalle. Kierros toimitalossa kertoo Alfa-TV:n ohella medialähetysjärjestö IRR-TV:n toiminnasta, jonka juuret ovat Neuvostoliittoon suunnatuissa radiolähetyksissä.

IRR-TV omistaa Alfa-TV:n, mutta nuori kaupallinen tv-kanava etsii sijoittajia ja yhteistyökumppaneita myös muualta.

Alfa-TV:n ohjelmistossa saa sijansa 50+ -ikäisille suunnattu ohjelmisto, muun muassa Seniorielämää, joka kertoo milloin kulttuurista, milloin terveydestä.

– On tutkittu, että yli 50-vuotiaat kokevat jäävänsä mainonnassa ja ohjelmistoissa vähemmälle, Tenhunen kertoo. Hän muistuttaa kuitenkin, että varttuneiden aikuisten lisäksi muutkin ikäluokat saavat osansa.

Alfalaista boxin ulkopuolelta ajattelua edustaa esimerkiksi se, ettei kierrätetä ohjelmasta toiseen samoja naamoja, ja ulkomaisia ohjelmia hankitaan myös muualta kuin englanninkielisestä maailmasta.

– Jos etsimme kiinnostavaa dokumenttia jostakin tietystä aiheesta ja sellainen löytyy vaikkapa saksankielisenä, niin mikäpä siinä, Tenhunen sanoo. Saksankielinen dokkari luonnollisesti saa suomalaisen tekstityksen.

Katsojien toiveita kuunnellaan Tenhusen mukaan herkällä korvalla.

– Saamme päivittäin katsojilta yhteydenottoja ja palautteita, myös toiveita.

Myös tarjouksia erilaisista tuotannoista tulee jatkuvasti.

– Kokeneet TV-konkarit ottavat yhteyttä.

Keskusteluohjelmat, dokumentit ja konsertit, Markku Tenhunen luettelee katsojien suosikkeja.

Myös elokuva-arvostelut kiinnostavat, ja elokuvan maailmaan kurkistetaan tämän syksyn uutuudessakin. Kamera käy -ohjelmassa katsotaan katsojien kuvaamia juttuja Jenni Banerjeen ja Taavi Vartian kanssa.

– Katsojat lähettävät omia juttujaan, ja se on kiva. Toivon, että se lähtee oikein lentoon.

Nurmijärveläinen ohjaajakonkari Taavi Vartia vetää myös toista uutta sarjaa, jossa vierailee viihdemaailmasta tuttuja nimiä.

Tänä vuonna ohjelmistoon ilmestyivät lähetykset Tangomarkkinoilta.

– Niistä pidettiin kovasti. se oli hyvä satsaus, ja jatkoa seuraa.

Ajankohtaisohjelmissa Alfa pyrkii olemaan sormi valtimolla, vaikka omaa uutistoimitusta ei vielä ole. Uutistoimintaa on kuitenkin tarkoitus kehittää.

– Ei raskaalla organisaatiolla, Tenhunen sanoo.

Vaikka Alfa-TV:n takana on medialähetysjärjestö IRR-TV, Alfa ei ole uskonnollinen kanava. Kristillistä ohjelmaa on lähinnä sunnuntain ohjelmistossa.

– Moni arvostaa kristillisiä arvoja, eikä ole mitään syytä lakaista niitä maton alle. Se sanoma on relevanttia katsottavaa ja kuunneltavaa, ja jokainen itse päättää, miten siihen suhtautuu, Markku Tenhunen sanoo.

Hyvää palautetta ja uusintatoiveita sai Senaatintorilta lähetetty Suomalainen messu. Se nähdään uudestaan lokakuussa.

Alfa-TV

Alfa-TV on mainosrahoitteinen televisiokanava, joka aloitti toimintansa 2012 nimellä BC-TV ja vaihtoi nimensä Alfa-TV:ksi 2013. Kanavan toimitilat ovat Keravalla.

IRR-TV

Yleiskristillinen medialähetysjärjestö.

Työalueena on n. 40 maata ja kymmeniä kieliä.

Tuottaa eri kielillä vuosittain noin 1 000 uutta jaksoa yli 20 TV-sarjaan.

Ylläpitää useita Internet-sivustoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden vuorovaikutukselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu