Naisten itsepuolustuskursseille kova kysyntä – "Ahdistelu on siirtynyt pimeistä puistoista julkisille paikoille"

– Laita sormet silmiin. Silloin ihminen lähtee perääntymään, jolloin saat enemmän tilaa käyttää polvia, opastaa Turvallisesti kotiin -itsepuolustuskursseja naisille vetävä Kimi Waenerberg (vas.). Vieressä kouluttaja Markku Lahti.

Sanna Jompero

Koulutuksessa harjoitellaan myös erilaisia potkuja.

Sanna Jompero

TURVALLISUUS Turvallisuudentunne on vähentynyt, sanoo kouluttaja. Myös yritykset ovat ryhtyneet tarjoamaan itsepuolustuskursseja henkilöstölleen.

Tiedätkö, mitä sinun tulisi tehdä, jos tuntematon henkilö hyökkäisi kimppuusi esimerkiksi kotimatkalla?

– Muista pitää etäisyyttä, käyttäydy itsevarmasti ja käytä ääntäsi. Tärkeintä olisi viheltää peli poikki jo heti alkuun, kertaa kouluttaja Kimi Waenerberg.

– Varmin tapa joutua tilanteissa paniikkiin on, ettei ole toimintamallia, miten reagoida tilanteisiin.

Herttoniemeläinen turvallisuusalan palveluita tarjoava yritys Kimisec on viime vuodesta alkaen järjestänyt Turvallisesti kotiin –itsepuolustuskursseja naisille.

– Huomasimme, että kursseille on kysyntää. Ihmisten turvallisuudentunne on vähentynyt, sanoo ohjaaja Markku Lahti.

– Ahdistelu on muuttunut. Enää ei tarvitse olla pimeää ja puisto, vaan voi olla ihan päiväsaika ja julkinen tila, Waenerberg jatkaa ja viittaa muun muassa Senaatintorilla viime uutena vuonna tapahtuneeseen joukkoahdisteluun.

Kolmetuntisen koulutuksen ensimmäisellä tunnilla käydään läpi teoriaa, kuten lainsäädäntöä, uhkatilanteiden ennakointia, sanatonta viestintää ja käskytystä. Sitten siirrytään käytännön harjoituksiin, muun muassa erilaisiin irrottautumisotteisiin.

– Jokaisesta otteesta pääsee irti. Aina voi tehdä jotain, jos joku ottaa kiinni vaikkapa kurkusta tai ranteesta. Olemme korostaneet, että heti kun pääsee irti otteesta, lähde karkuun, Waenerberg sanoo.

Myös yritykset ovat kiinnostuneet tarjoamaan henkilökunnalleen itsepuolustuskoulutusta. Yksi tällaisista yrityksistä on Finavia, joka mahdollisti työntekijöille osallistumisen kursseille ensimmäistä kertaa viime vuonna. Työnantaja maksaa kurssista puolet ja työntekijä loput.

– Henkilöstössä alkoi herätä sellaista keskustelua, että voitaisiinko järjestää koulutusta, joka loisi turvallisuudentunnetta ja parantaisi itsetuntoa, kertoo riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen.

Pystysen mukaan kiinnostus kurssia kohtaa heräsi erityisesti työntekijöillä, jotka tekevät kolmivuorotyötä ja liikkuvat työn sekä kodin välillä muun muassa pimeään aikaan.

– Pimeällä liikkuminen voi olla pelottavaa. Kurssi antaa työkaluja ja rohkeutta liikkua pimeäänkin aikaan.

Tyypillisin tilanne on usein sellainen, missä hyökkääjä ottaa uhria kiinni vyötäröstä lähteäkseen kuljettamaan tätä syrjemmälle. Tällaisissa tilanteissa kouluttaja suosii "hyökkäyksiä arkoihin kohtiin".

– Kun lähdetään lyömään kasvoja kohti tai laittamaan sormet silmiin, ihminen lähtee automaattisesti perääntymään, jolloin uhri saa enemmän tilaa käyttää polvia, Waenerberg havainnollistaa.

Kurssin jälkeen monet osallistujat ovat järjestäjien mukaan saaneet itseluottamusta yllättävien tilanteiden varalle.

Seuraava kurssi järjestetään Prime Fightersin salilla Herttoniemessä ensi viikon perjantaina ja sitä seuraava mahdollisesti vielä marraskuun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero