Puheenaihe

Herttoniemen hyppyrimäkiturmassa syytettynä oleva: "Herättäähän se pahoja ajatuksia"

TURMA Nuoret viettävät edelleen aikaa Herttoniemen hyppyrimäessä. Hyppyriä on suunniteltu purettavaksi, mutta päätöstä asiasta ei ole.

Herttoniemen hyppyrimäki on aidattu korkealla aidalla, jotta kukaan ei menisi sinne omin luvin.

Jussi Vehkasalo

Herttoniemen hyppyrimäkiturmaan liittyvän oikeudenkäynnin alkaminen on siirretty ensi vuoden alkuun. Alun perin oikeudenkäynnin piti alkaa lokakuussa.

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkisen mukaan oikeudenkäyntiä siirrettiin, koska käsittelypäiviä tarvitaan annettujen vastausten perusteella aiemmin arvioitua enemmän, eikä käsittelypäiviä saatu sopimaan loppuvuoden aikana.

– Asiassa on myös nimetty uusi todistaja, jota on tarkoitus kuulla esitutkinnassa.

Syytettynä on kolme liikuntapaikoista vastaavaa kaupungin työntekijää ja kaksi mäkihyppyrimäkiyhdistyksen aktiivia.

Syytettyjä epäillään kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vamman tuottamuksesta. Yksi liikuntaviraston edustaja on saanut syytteen myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Epäillyt ovat kiistäneet syytteet.

16-vuotias tyttö kuoli elokuussa 2015 sattuneessa onnettomuudessa. Tyttö oli laskenut alastulorinnettä, kun hän törmäsi mäessä olleeseen vaijeriin, joka osui tyttöä kaulaan. Tyttö kuoli vammoihinsa paikan päällä. Kaksi muuta paikalla ollutta nuorta loukkaantui.

Yksi syytetyistä on vuodesta 1976 mäkeä käyttänyt mäkihyppääjä Aarne Kuisma, joka on oikeudenkäynnissä syytettynä vaijerin asentamisesta.

Kuisman mukaan vaijeri on asennettu mäkeen ehkä jo yli 30 vuotta sitten.

– En tiedä, kuka sen oli asentanut. Vaijerin tarkoituksena oli nimenomaan estää ilkivalta.

Vaijeri otettiin käyttöön silloin, kun mäkeä ei käytetty.

Tulevaa oikeudenkäyntiä Kuisma odottaa ristiriitaisin mielin.

– No herättäähän se pahoja ajatuksia.

Kuisma on ollut pahoillaan siitä, että mäki on ollut jo pitkään erityisesti nuorison suosima vapaa-ajanviettopaikka, jossa ilkivaltaakin esiintyy.

Kuisman mukaan edes mäen ympärille asennettu aita ei ole pitänyt nuoria sen ulkopuolella. Muun muassa hyppyrin osin muovista tehty nokka poltettiin jokin aika sitten.

– Kyllä siellä käydään edelleen jatkuvasti. Eilenkin kun kävimme siellä, mäkeä oli laskettu penkillä, joka painaa kuitenkin noin 40 kiloa, kertoo noin neljästi viikossa valmennustehtävissä mäellä käyvä Kuisma.

Hyppyrimäkeen on kaupungin toimesta asennettu kameravalvontaa.

Herttoniemen hyppyrimäki on ollut purku-uhan alla. Kaupunki teetätti mäen kuntokartoituksen, joka paljasti rakenteellisia ongelmia.

Kaupungin liikuntapaikoista vastaavan osastopäällikkö Petteri Huurteen mukaan päätöksiä mäen purkamisesta ei kuitenkaan ole vielä tehty.

– Mitään uutta kerrottavaa asiasta ei ole eikä mitään päätöksiä hyppyrimäestä ole vielä tehty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu