Puheenaihe

102 miestä ja naista laitettiin saunaan tieteen nimissä – kohta tiedetään, miksi löylyttely suojaa terveyttä

Harvian saunasta tuli ryhmälaboratorio

Saunomisella on tunnetusti hyviä terveysvaikutuksia. Saunalaboratorion tulosten avulla selvitetään, miksi.

Sirpa Repo / Arkistokuva

Saunayhtiö Harvian tehdasalueella on tutkittu saunomista kahdessa laboratoriosaunassa. Niissä saunoi yli 100 ihmistä, kun Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä tutki, mistä fysiologisista syistä johtuen saunominen suojaa elimistöä.

Jo aiemmin on todettu säännöllisen saunomisen vähentävän sydänsairauksia ja suojaavan sydänperäiseltä äkkikuolemalta.

56 miestä ja 46 naista saunoivat puoli tuntia, ja heiltä otettiin useita erilaisia testejä. Sauna ja sydänterveys -tutkimuksen tarkoituksena on selvittää verisuonten joustavuuden, sykevälivaihtelun muutosten ja verenpaineen laskun merkitys saunomisen terveyshyödyissä.

– Rakensimme tutkimusta varten tehdasalueellemme Muurameen kaksi tutkimuskäyttöön suunniteltua saunaa. Niissä saunoi muutaman viikonlopun aikana yhteensä 102 koehenkilöä, kertoo Harvian tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Timo Harvia.

Tutkimuksen koehenkilöt olivat sattumanvaraisia vapaaehtoisia Pihlajalinnan työterveysasiakkaita.

Avoimessa kutsussa esitettiin toivomus, että jokaisella kokeeseen osallistuneella olisi ollut ainakin yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä, kuten kohonnut verenpaine tai ylipaino. Ennen saunomista osallistujien fyysinen kunto testattiin rasituskokeella.

Testisauna oli 80-asteinen. Jokainen vietti lauteilla kaksi 15 minuutin mittaista jaksoa, joiden välissä käytiin vilvoittelemassa.

Koehenkilöt saivat heittää löylyä tavanomaiseen tapaan. Jokaisella oli puolen tunnin sessiotaan varten puoli litraa vettä juotavaksi. Session jälkeen tutkimusryhmä mittasi, paljonko kukin sitä joi. Ennen saunomista ei saanut syödä raskaasti muutamaan tuntiin.

Saunojat olivat keskimäärin 51-vuotiaita keskisuomalaisia, mukana myös muutama ulkomaalaistaustainen. Miehet ja naiset saunoivat erillään.

Saunojista otettiin testit ennen saunomista, heti saunomisen jälkeen ja puoli tuntia saunomisen jälkeen. Testejä olivat verikokeet, suonenjoustavuuden mittaaminen, verenpainemittaus, paino ja kehon sisälämpötila. Lisäksi saunojille laitettiin sykemittarit.

Valtion innovaatiorahoituskeskuksen Tekesin rahoittamaa tutkimusta johtaa professori, kardiologian erikoislääkäri Jari Laukkanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu