Iso sohva ei enää mahdu Helsingin uusimpiin asuntoihin – "Ei välttämättä ole tarpeellinen"

Havainnekuva Triplan asuinkerrostaloista, joissa talojen väliin jää asukkaiden yhteinen puisto. Yhteisöllisyyttä pyritään luomaan myös kylätalolla, joka iltaisin voi toimia vaikkapa joogasalina.

YIT

Keski-Pasilaan nousevan Triplan ensimmäisten asuntojen rakentaminen alkaa tammikuussa..

Kuka tarvitsee isoa ruokakaappia tai pakastinarkkua, jos kauppa on alakerrassa? Triplassa on pohdittu YIT:n mukaan.

YIT uskoo, että kodin neliöistä ja tavaramäärästä ollaan valmiita tinkimään Keski-Pasilassa sijainnin takia.

Kun neliöitä on vähemmän, on pohdittava tarkasti, miten ne käytetään. Iso sohvaryhmä ei rakennusyhtiön mukaan välttämättä ole tarpeellinen, kun yhteistä aikaa vietetään joka tapauksessa keittiönpöydän äärellä, ja leffaan lähdetään naapurikortteliin.

YIT rakentaa Triplaan, Pasilan aseman ja kauppakeskuksen viereen yli 400 kotia.

Asuntokoot vaihtelevat 24 neliön yksiöistä noin 90 neliön perheasuntoihin. Pienten asuntojen yhdistäminen isommiksi on mahdollista arkkitehdin erillisen suunnitelman mukaisesti.

– Todella avoimet tilat ovat tätä päivää. Asukkailla pitää olla mahdollisuus määrittää itse tilojensa toiminnallisuus esimerkiksi huonekalujen sijoittelun avulla. Keittiöt ovat Triplassa poikkeuksetta avokeittiöitä, jolloin niiden yhteyteen pystyy helposti sijoittamaan monelle tärkeimmän eli ruokapöydän, YIT:n markkinointijohtaja Eeva Hirvijärvi mainitsee.

Keittiökalusteet on piilotettu huomaamattomiksi ja makuuhuoneiden neliöistä on tingitty, jotta avoin tila on mahdollisimman iso. Sauna on vain suurimmissa asunnoissa.

– Saunomaan pääsee Triplan kattoterassilla huimin näkymin.

Hirvijärven mukaan myös urbaanissa kaupunkiympäristössä on hyvä suunnitella asuntoihin parvekkeita. Pihan puolen asunnoissa on isot, keskimäärin 15 neliön parvekkeet ja toisen puolen kodeissa ranskalaiset parvekkeet.

YIT:n mukaan Triplassa nähdään käytännössä, mitä viime aikoina esillä ollut "mixed use" -kaupunkikehitys tarkoittaa. Siinä sekoitetaan palvelut, kauppa, työ ja kodit samalle alueelle.

YIT uskoo, että alue vetää kaikenlaisia asukkaita: matkatyötä tekeviä sinkkuja, lapsiperheitä ja eläkeläispariskuntia.

– Triplan asunnot kiinnostavat varmaankin myös sijoittajia, sanoo YIT:n asumisen palveluiden johtaja Pekka Helin.

Helin kertoo tuoreista selvityksistä, joiden mukaan suomalaiset ovat laajentaneet kotikäsitettään seinien ulkopuolelle. Kodin kokonaisuuteen kuuluu nykyään myös ympäristö.

– Koti on edelleen tärkeä keskus, mutta esimerkiksi liikkumisen kotiin ja sieltä pois pitää olla helppoa, samoin palvelujen saatavuus.

Yhteisöllisyyttä on hankkeeseen tuotu esimerkiksi asuntokorttelien väliin rakentuvissa kylätalossa sekä betonikansien päälle tulevassa asukaspuistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Kaisa Paastela kuva
Kaisa Paastela