Puheenaihe

Mielipide: Itä-Helsinki on veitsenterällä

Itä-Helsingin segregaatio- eli eriytymiskehitys puhuttaa. Lukijan Areenalle (HU 4.10) kirjoittanut Erkki Saarinen (ps.) esittää huolensa siitä, että alueellinen huono-osaisuus kasautuu Helsingiin itäisille asuinalueille, eikä kehitystä jarruteta saati seurata.

Jani Jakonen

Helsingin yliopiston tutkijoiden Matti Kortteisen ja Mari Vaattovaaran tutkimus marraskuulta 2015 kertoo, kuinka Helsingin sisäinen alueellinen eriytyminen ja huono-osaisuus on kehittynyt ja kasautunut.

Tutkimus toteaa, että ”Itä-Helsingin alueellinen huono-osaisuus tämän ajanjakson aikana on siis paitsi voimistunut myös liittynyt aiempaa tiukemmin vieraskielisen väestön esiintyvyyteen”.

Perussuomalaisten valtuutettu Mika Raatikainen ja kuusi muuta valtuutettua esittivät aloitteessaan 1. helmikuuta 2017, että helsinkiläisyydestä saisi lisäpisteitä vuokra-asuntojonossa, jotta turvattaisiin helsinkiläisten pienituloisten ja asunnottomien asunnonsaanti.

Kaupunginhallitus totesi vastauksessaan 7. elokuuta, ettei se voi näin menetellä. Kaupunginhallitus perusteli päätöstään Ara-lailla.

Estääkö laki aravavuokra-asunnoista (Ara) helsinkiläisen suosimisen? Lain mukaan asukasvalinnassa etusijalle on asetettava asunnottomat ja muut kiireellisimmässä asunnon tarpeessa olevat, vähävaraisimmat ja pienituloisimmat hakijaruokakunnat.

Koska asukasvalintaperusteet on määritelty näin, menevät esimerkiksi maahanmuuttajat jonojen kärkeen. Mutta, saman lain mukaan kunnan tai kuntien tosiasiallisessa määräysvallassa olevien aravavuokra-asuntojen asukasvalinnassa voidaan samassa asemassa olevien kesken asettaa etusijalle asunnon sijaintikunnan jäsen.

Helsinki voisi jo nyt asettaa etusijalle asunnon sijaintikunnan jäsenen eli helsinkiläisen, jos haluaisi.

Kortteisen ja Vaattovaaran tutkimustulokset liittyvät siihen, että maahanmuuttajien (Irak, Syyria, Somalia, Afganistan) työttömyysaste on yli 60 prosenttia usean vuoden kotouttamisjakson jälkeenkin.

Kun Helsingin kaupunginhallitus kategorisesti toteaa, ettei se voi tehdä sille mitään, että Itä-Helsingistä on tulossa Suomen maahanmuuttajien asuinpaikka, menee kaupunginhallitus yli siitä mistä aita on matalin.

Ja lopuksi, miksi maahanmuuttajat sijoitetaan juuri itäisen suurpiirin alueelle? Miksei segregaation estämiseksi sovita, että itäinen suurpiiri on täynnä ja uudet maahanmuuttajat saavat vuokra-asunnon muista suurpiireistä?

Keskiviikkona 27. syyskuuta valtuuston kokouksessa Eve Heinäluoma (sd.) esitti ponnen, jossa esitettiin vuosittaista raportointia segregaatiokehityksen etenemisestä ja kaupungin toimista sen jarruttamiseksi.

Vain demarit ja perussuomalaiset kannattivat tätä järkevää esitystä. Muut olivat siis sitä mieltä, että pidetään edelleen silmät kiinni eikä seurata eikä raportoida.

Erkki Saarinen
Leena Meren (ps.) eduskunta-avustaja
Helsingin perussuomalaisten hallituksen jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu