Ruoka

Päiväkotien vegaanikokeilu oli susi – "Sadan lapsen joukosta kasvisruokaa syö kaksi"

PÄIVÄKODIT Vegaanikokeilu Helsingin päiväkodeissa ei ole saanut suurta suosiota. Kokeilun jatkosta ei ole tehty päätöstä.

Päiväkotien vegaanikokeilu ei ole ollut suuri hitti. Kasvisruokaa on ollut tarjolla jo aiemmin ja sen voi valita kaikkialla vaihtoehdoksi.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Helsingin kaupungin päiväkotien vegaaniruokakokeilun tulevaisuus on yhä auki. Vuoden mittainen kokeilu 20 päiväkodissa päättyy ensi viikolla, mutta sen jatkamisesta ei edelleenkään ole tehty päätöksiä.

– Nyt tilanne on se, että teemme parhaillaan arviota kokeilun onnistumisesta. Osa hankkeen raportoinnista on kesken, joten en vielä voi ottaa kantaa siihen, mitä kokeilulle tapahtuu jatkossa, arvioi varhaiskasvatuksen ruokapalvelupäällikkö Erja Suokas.

Vaikka kokeilujakso umpeutuu ensi tiistaina, mukana olevissa päiväkodeissa tarjotaan vegaaniruokaa ainakin lokakuun loppuun saakka. Helsingin Uutiset kertoi kaupungin suunnitellessa kokeilua, että vegaaniateriat maksavat päivässä lähes 5 euroa enemmän kuin tavallinen päiväkotiruoka, joka maksaa keskimäärin 7,26 euroa päivässä.

Kovin vankkaa suosiota ei vegaaniruokakokeilu kuitenkaan ole taakseen saanut, sillä 20 päiväkodissa on tällä hetkellä vain noin 30 vegaaniruokaa syövää lasta.

Useassa kokeiluun osallistuvassa päiväkodissa ei siis ole ainuttakaan vegaanilasta.

Yksi kokeiluun osallistuneista päiväkodeista on Viikinmäessä sijaitseva Maarianmaan päiväkoti. Noin sadan lapsen päiväkodissa vegaaniruokailijoita on tällä hetkellä kaksi.

– Kokeilu on sujunut aika mutkattomasti, eikä vegaaniruoan valmistaminen ja tarjoilu työllistä henkilökuntaa erityisesti, luonnehtii päiväkodin johtaja KatjaJärviölä.

Sadan lapsen päiväkodissa vegaaniruokaa syö kaksi."

– Ennen kokeilua tehdystä kyselystä kävi ilmi, että ei vegaaniruoan suosio nyt niin hurja ole. Mutta toki vegaaniperheille tämä on tärkeä hanke ja ymmärrän sen täysin.

Päiväkotien vegaaniruokailun "isä" on kaupunginvaltuutettu LeoStranius (vihr.), joka on periaatteessa tyytyväinen vegaanikokeiluun. Häntä ei hämmennä kokeilussa olevien lasten pieni määrä.

– Tuo vegaanilasten määrä esimerkiksi Maarianmaan päiväkodissa kuulostaa melko lailla keskimääräiseltä, kun ajatellaan kaikkia kokeilussa mukana olevia kohteita, Stranius pohtii.

– Toivon tietenkin, että hanketta jatkettaisiin. Minua ihmetyttää se, että vegaanikokeilusta ei tämän syksyn aikana ole tihkunut ainakaan minulle juuri lainkaan tietoa.

Kokeilussa mukana olevat päiväkodit ovat: Flora, Haikara, Isoniitty, Itämeri, Kannelmäki, Kesäheinä, Koralli, Lapinlahti, Linnunlaulu, Masto, Neulanen, Maarianmaa, Munkkivuori, Oulunkylä, Perttu, Pikkusuo, Saniainen, Särki, Terhi ja Tuorinniemi.

Lue myös: Alba, 1, ei saa ruokaa päiväkodissa edes lääkärintodistuksella.

Vegaanipäiväkotien lounaslista

Ma 9.10.: kasvis-kaalilaatikkoa luomuohrasta

Ti 10.10.: kukkakaali-lehtikaalisosekeittoa, yrttimarinoitua luomutofua

Ke 11.10.: juurestarhan papu-kasvispataa, riisi-moniviljasuurimoita

To 12.10.: porkkanapihvejä

Pe 13.10.: paahdettuja juureksia ja vehnänjyviä

Lisäksi tarjotaan vegaaniaamupala ja -välipala.

Lähde: Palvelukeskus Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Alba, 1, ei saa ruokaa päiväkodissa – edes lääkärintodistus ei kääntänyt kunnan päätä24.9.2017 19.05
Vegaaniruoan kokeilu alkaa lokakuussa – Nämä Helsingin päiväkodit ovat mukana23.9.2016 19.07
Pärjääkö lapsi pelkällä vegaaniruoalla? – "Ei tämä ole vain ruokaa koskeva valinta"23.9.2017 18.02
Missä tilanteessa lapsi on oikeutettu vegaaniruokaan koulussa? – "Keittiön täti" vastaa28.1.2017 09.00
Valtuutettu kasvisruokapäivästä: ”Sain vegaaneilta tappouhkauksia”5.6.2014 16.04
Helsingin ensimmäinen vegaaninen lippakioski avaa ensi viikolla – pysyy auki syksylläkin11.8.2016 12.22
Näin kalliiksi vegaaniruoka tulisi päiväkodeissa2.4.2015 13.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu