Vanhuksen rahat vie usein oma lapsi – "Näitä pyritään peittelemään ulkopuolisilta"

Vanhusten taloudellinen hyväksikäyttö koetaan usein häpeälliseksi, eikä haluta paljastaa, jos esimerkiksi oma lapsi kaltoinkohtelee. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

VANHUUS Monesti väärinkäytökset paljastuvat vasta vanhuksen kuoleman jälkeen.

Ikääntyvien ihmisten taloudellinen hyväksikäyttö on kasvanut tällä vuosikymmenellä. Helsingissä poliisille ilmoitettiin vuonna 2010 yhteensä 207 petosta, joissa asianomistaja oli yli 65-vuotias. Vuonna 2016 vastaavien ilmoitusten määrä oli jo 463.

– Taustalla on varmasti useitakin ilmiötä selittäviä tekijöitä, mutta ikääntyvien muistisairauksia, mahdollista tietämättömyyttä, yksinäisyyttä ja sairauksia käytetään valitettavalla tavalla hyväksi. Jossain määrin kyse on myös järjestäytyneen rikollisuuden kasvusta, toteaa Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho.

Taustalla on myös erilaiset taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat. Lukuja selittänee lisäksi ikäihmisten määrän kasvu.

Suvanto ry:n toiminnan tarkoituksena on ikääntyneiden luottamuksellisissa suhteissa tapahtuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan ehkäiseminen. Ikäihmisten yhteydenotot myös Suvantoon ovat lisääntyneet.

– Hyväksikäyttäjänä on useimmiten ikääntyneen lapsi tai lapsenlapsi, joka kamppailee esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmien parissa, Taiveaho jatkaa.

Hyväksikäyttäjä voi olla myös puoliso, lähisukulainen tai vanhuksen seuraan hakeutuva ulkopuolinen. Taloudelliseen hyväksikäyttöön voi liittyy myös väkivaltaa tai muuta kaltoinkohtelua.

Toimintamalli on usein sama.

– Ensin on syntynyt luottamuksellinen suhde, jonka avulla kavalletaan varoja tai petetään muulla tavoin, esimerkiksi ostamalla omaisuutta reiluun alihintaan. Monesti luottamuksellinen suhde on syntynyt esimerkiksi apua ja palveluja tarjoavan taholta, toteaa Poliisihallituksen ylitarkastaja Jyrki Aho.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla 65-vuotiaan hoivayrityksessä työskennelleen naisen törkeästä petoksesta ja törkeästä petoksen yrityksestä vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Nainen oli yrittänyt lopettaa hoitamansa 99-vuotiaan naisen tiliä ja siirtää tilillä olleita lähes 130 000 euroa omalle tililleen. Pankki ei suostunut siirtoihin.

Lopullinen niitti oli, kun nainen meni vanhuksen kanssa pankkiin, jossa virkailija totesi, että vanhuksen kuulolaitteen patterit olivat loppuneet ja kommunikointi itse tilinomistajan kanssa oli vaikeaa. Sen sijaan nainen oli aktiivisesti äänessä ja yritti perustella 100 000 euron tilisiirtoa.

Nainen ehti kuitenkin muutaman kuukauden sisällä nostaa vanhuksen tililtä yli 10 000 euroa. Vanhus kertoi poliisille allekirjoittaneensa tilisiirtoja, joissa ei ollut summia.

Vanhusten taloudellisia hyväksikäyttötapauksia tulee poliisin tietoon erinäisissä yhteyksissä.

– Asiasta on syntynyt epäilys esimerkiksi pankeissa ja muun sukulaisen toimesta. Monesti taloudellinen kaltoinkohtelu ja väärinkäytökset paljastuvat vasta henkilön kuoltua, kun pesän osakkaat selvittävät tiliotteita perunkirjoitusta varten, Aho kertoo.

Epäilys voi syntyä myös silloin, kun ikäihmiselle määrätään edunvalvoja.

Tilastojen luvut ovat vain jäävuoren huippu, sillä suurin osa tämänkaltaisesta rikollisuudesta jää pimentoon.

– Nämä ovat arkoja asioita ikäihmiselle ja niitä pyritään peittelemään ulkopuolisilta. Ei haluta paljastaa, että esimerkiksi oma lapsi kaltoinkohtelee, Aho jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Taloudellinen hyväksikäyttö

Ikäihmisen taloudellinen hyväksikäyttö tarkoittaa ikääntyneen rahojen tai muun omaisuuden käyttöä, myymistä tai hävittämistä ilman hänen lupaansa.

Taloudellista hyväksikäyttöä on myös rahojen tai muun omaisuuden kiristäminen tai harhauttaminen käyttämällä hyväksi ikääntyneen avun tarvetta, luottamusta tai sairauden takia alentunutta arviointikykyä.

Yli 65-vuotiaista joka neljäs on kohdannut tutkimusten mukaan jonkinasteista kaltoinkohtelua.

Lähde: Suvanto ry

Written by:

Sanna Jompero

Ota yhteyttä