Alle 15-vuotiaisiin kohdistuneista pahoinpitelyistä kaksi ilmoitusta päivässä – "Aina ei saada selville mitä on tapahtunut"

Vuonna 2015 ilmoituksia alle 15-vuotiaisiin kohdistuneesta väkivallasta tehtiin runsaasti edellisvuotta enemmän. Kuvituskuva.

Sanna Jompero

LAPSET Vuonna 2015 lapsiin kohdistuneiden pahoinpitelyilmoitusten määrä kasvoi huomattavasti.

Helsingissä poliisille ilmoitettujen alle 15-vuotiaisiin kohdistuneiden väkivaltarikosilmoitusten määrä kasvoi reilusti kevään 2015 jälkeen, kun lastensuojelulakiin tehtiin muutos. Laissa velvoitettiin kaikkia lasten kanssa työskenteleviä tekemään ilmoitus poliisille, mikäli epäilee lapseen kohdistuvaa pahoinpitelyä.

Aikaisemmin velvollisuus oli tehdä vain lastensuojeluilmoitus.

Vuonna 2015 ilmoituksia alle 15-vuotiaisiin kohdistuneesta väkivallasta tehtiin reilut 750, kun vielä edellisvuonna luku oli 500.

– Näyttää siltä, että lastensuojelulain muutos on vaikuttanut tähän, sanoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo, joka on tutkinut erityisesti läheisväkivaltaa.

Ilmoitusten määrä kääntyi viime vuonna kuitenkin laskuun. Ilmoituksia tehtiin poliisille noin 660. Tänä vuonna laskua näyttää olevan edelleen 17 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Vuorisalon mukaan asialle löytyy luonnollinen selitys.

– Tämä selittyy puhtaasti sillä, että kun lakimuutos tulee, ihmisten ilmoitusaktiivisuus on suurimmilla. Näin tapahtuu aina yleensä lakiuudistuksen jälkeen.

Ilmoituksista alle puolet on lapsiin kohdistuvaa lähisuhdeväkivaltaa. Läheisväkivalta on Vuorisalon mukaan tavallisimmin kasvatuksellista väkivaltaa eli että vanhempi on esimerkiksi läpsäissyt lasta.

– Todella harvinaisia juttuja on, että lasta pahoinpideltäisiin oikein kunnolla. Tapauksista suurin osa on lieviä, kasvatuksellista väkivaltaa, joka on Suomessa kielletty. Harva tapauksista johtaa eteenpäin, mutta ne kirjataan ja ne näkyvät tilastoissa.

Ilmoituksen tekijänä tapauksissa on tavallisimmin kodin ulkopuolinen taho, kuten sosiaaliviranomainen, koulu tai päiväkoti.

Tällaisia tapauksia on poliisin näkökulmasta usein vaikea selvittää, sillä aina ei saada selville, mitä tilanteissa on oikeasti tapahtunut. Kun asia tulee poliisin tietoon, perhe ohjataan saamaan moniammatillista apua muun muassa lastensuojelusta.

Osa poliisille tulleista ilmoituksista liittyy nuorten välisiin tappeluihin ja koulukiusaamiseen.

Ilmoitusten taustalla voi olla myös vanhempien eroon liittyviä erimielisyyksiä.

– Sellaisia tapauksia on hyvin vaikeita tutkia, jos ei ole osoittaa esimerkiksi lääkärintodistusta, että vammoja olisi tullut. Iso osa on myös tapauksia, joissa mitään ei ole tapahtunut, Vuorisalo jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ilmoitus nyt myös poliisille

Lastensuojelulakiin tehtiin muutos keväällä 2015.

Kaikkien lasten kanssa työskentelevien tahojen on tehtävä ilmoitus poliisille, mikäli epäile lapseen kohdistuvaa pahoinpitelyä.

Aikaisemmin oli velvollisuus tehdä vain lastensuojeluilmoitus.

Poliisille tehdyistä ilmoituksista harva päätyy syyteharkintaan ja aikanaan käräjille.

Muutokselle sysäyksen antoi muun muassa niin sanottu Eerikan tapaus. 8-vuotias tyttö kuoli vuonna 2012 isänsä ja äitipuolensa rajun väkivallan seurauksena.

Eerikasta oli vuosien aikana tehty yli kymmenen lastensuojeluilmoitusta.

Isä ja tämän naisystävä tuomittiin elinkautiseen vankeus­rangaistukseen.

Written by:

Sanna Jompero

Ota yhteyttä