"Ei auta, että on tuplamaisteri, kun vieressä istuu tohtori" – enemmistö työttömistä kokee työnhaun hankalaksi

Kuvituskuva

ARKISTO / KATJA JUURIKKO

Enemmistö työttömistä (63 prosenttia) kokee työn hakemisen hankalaksi, selviää yleisen työttömyyskassan YTK:n työttömille jäsenilleen teettämästä kyselystä.

Puolet (52 prosenttia) YTK:n työttömistä jäsenistä kokee suurimmaksi hankaluudeksi, ettei oman alan työpaikkoja ole tarpeeksi. Lähes yhtä monen mielestä (47 prosenttia) työhakemusten kriteerit ovat liian kovia.

– Ei auta, että on tuplamaisteri, kun vieressä istuu tohtori. Joku on käynyt kuussakin, kommentoi eräs vastaaja kyselyssä.

Joka neljäs (26 prosenttia) työtön ilmoitti kokevansa työnhaun turhaksi.

Työttömyysturvan uudistuksen yhtenä osana hallitus on kaavaillut niin sanottua työnhakuvelvoitetta, jolloin työttömän olisi haettava vähintään 12 työpaikkaa kolmen kuukauden aikana. Tähän tahtiin yltää YTK:n kyselyyn vastanneista työttömistä 24 prosenttia.

– Selvästi suurin osa siis kokee, ettei heille sopivia työpaikkoja ole tarjolla tai työn hakeminen on haastavaa jostain muusta syystä, YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen toteaa tiedotteessa.

Keskimäärin vastaajat olivat hakeneet kuukaudessa 3,2 työpaikkaa.

Oman alan työpaikkojen vähyyden lisäksi kyselyyn vastanneet kokivat hankalaksi etenkin työhakemusten kriteerien täyttämisen (47 prosenttia) sekä nettihakemusten tekemisen (33 prosenttia). Vajaalle kolmasosalle (29 prosenttia) työpaikat olivat liian pitkän matkan päässä. 1 prosentti työttömistä sen sijaan ilmoitti, ettei heillä ole aikaa työnhakuun.

– Moni kokee, että työnantajat odottavat ihan mahdottomia. Surullista oli myös se, että neljännes työttömistä (26 prosenttia) oli jo lannistunut ja koki työnhaun turhaksi, Hänninen toteaa.

Joka viides kyselyyn vastaaja oli huomioinut iän vaikuttavan kielteisesti työnhaussa. Iän kokivat painolastiksi niin 45-vuotiaat kuin yli 60-vuotiaatkin työttömät.

YTK:n jäsenkyselyyn vastasi elo–syyskuussa 396 työtöntä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen