Nuorten maksuhäiriöt ja pummilla matkustaminen anteeksi – professori uudistaisi nykysysteemin täysin

Nykysysteemi on pantava uusiksi, jotta nuoret saadaan paremmin toimivaksi osaksi yhteiskuntaa, kuuluu kahden ministeriön asettaman työryhmän selvitys.

JOHANNA ERJONSALO

Kuinka Suomi voisi nykyistä paremmin kannustaa nuorisoa opiskeluun ja työelämään? Tätä pohti ja selvitti professori Heikki Hiilamo työryhmineen kahden ministeriön pyynnöstä. Heille annettiin tehtäväksi kartoittaa Suomen 16–25-vuotiaita nuoria koskevaa palvelu- ja etuusjärjestelmää sekä sitä, millaisia jäykkyyksiä, päällekkäisyyksiä ja kannustinloukkuja siihen sisältyy.

Lisäksi työryhmän tuli arvioida, onko mahdollista luoda alle 25-vuotiaille yksi etuus, joka aktivoi nuoria ja vahvistaa heidän toimintakykyään.

Tavoitteeksi asetettiin järjestelmän toimivuuden parantaminen ja syrjäytymisen ehkäisy, koska Suomella on kiistaton tarve vähentää koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten määrää.

Sosiaalipolitiikan professori Hiilamon ja hänen työryhmänsä selvityksessä kävi ilmi, että nuorten palvelu- ja etuusjärjestelmässä on merkittäviä ongelmia.

He esittävät ratkaisuksi osallistumistuloa alle 25-vuotiaille nuorille ja helpotuksia nuorten opintolainan saantiin.

Nykyisin nuorten toimeentuloa turvaa neljä hyvin erilaista järjestelmää: työmarkkinatuki, toimeentulotuki, opintotuki ja sairausperusteiset toimeentuloturvaetuudet.

–  Yksi yhteinen nuorten sosiaaliturvaetuus (osallistamistulo) tekisi sosiaaliturvajärjestelmästä joustavamman ja kannustavamman. Samalla se purkaisi kannustinloukkuja ja helpottaisi yhteensovittamisen ongelmia, työryhmä kirjoittaa selvityksessään.

Osallistumistuloa maksettaisiin eri tasoilla, ja siihen liittyisi velvoittavaa toimintaa ja tukipalveluita eli nuorten osallistumispalveluita, jotka kannustavat nuoria opiskeluun ja työhön.

Nuorten opintolainan saamista tulisi helpottaa siten, että alle 25-vuotiaiden nuorten maksuhäiriömerkintä olisi voimassa korkeintaan vuoden.

Alle 18-vuotiaat työryhmä haluaa vapautettavaksi joukkoliikenteen tarkastusmaksuista, jotka ovat merkittävin yksittäinen syy nuorten ylivelkaantumiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän crista.lassfolk-feodoroff@media.fi kuva
Crista Lassfolk-Feodoroff