Munalla hillitön voittoputki – näin paljon suomalainen syö sitä vuodessa

Kananmunien kulutus on kasvussa jo kymmenettä vuotta peräkkäin.

Tiina Kovanen-Bergman

Perjantaina 13. lokakuuta vietetään kansainvälistä kananmunan päivää.

Suomessa munalla on erityistä syytä juhlaan: sen kulutus on nousussa jo kymmenen vuotta peräkkäin.

Eniten kasvussa on luomumunien kysyntä. Keskimäärin suomalainen syö vuodessa noin 200 kananmunaa sekä kuorimunina että jalosteina.

Siipikarjaliitto ja MTK ry teettivät kesällä tutkimuksen, jossa haastateltiin reilua sataa munaostoksilla ollutta kuluttajaa.

Tutkimuksen mukaan 98 prosenttia kotitalouksista käyttää kananmunia ruuanlaitossa, välipalana, aamiaisena ja leivonnassa. Joka kuudes tutkimukseen osallistunut kertoi lisänneensä kananmunien kulutustaan viime vuosina.

Kulutuksen lisäämisen yleisimmin mainitut syyt olivat munien terveellisyys, ravitsevuus ja edullinen hinta. Lisäksi vastaajien mielestä kananmuna on erityisen hyvä ja helppo proteiininlähde. Muna-ala nimeää suosion kasvun syyksi tieteelliset tutkimustulokset, jotka ovat vakuuttaneet kuluttajat kananmunan hyvistä ominaisuuksista.

Kananmunan valkuainen sisältää pääosin proteiinia, vettä ja joitain kivennäisaineita. Keltuaisessa puolestaan on rasvaa, kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia.

Kananmunien tuotanto Suomessa on kasvanut kulutuksen kasvun siivittämänä.

Tänä vuonna tuotannon kuitenkin ennustetaan jäävän viimevuotiselle tasolle eli noin 73 miljoonaan kiloon, koska munimassa on yli kaksisataatuhatta kanaa vähemmän kuin vuonna 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ota yhteyttä