Ikiaikainen suosikki edam sai taipua – tämä on nyt suomalaisten lempijuusto, äänestä omaa suosikkiasi

Kermajuustot ovat ohittaneet edamit suomalaisten suosikkina.

Arkistokuva

Juuston kulutuksella on ollut nouseva trendi Suomessa jo yli sadan vuoden ajan. Sen syöntitavat ovat kuitenkin muuttuneet.

Nousussa ovat nyt vähäsuolaisuus, tuore- ja raejuustot sekä monipuolisempi käyttö ruoanlaitossa.

Matti Tapaila Juustonvalmistajan Säätiöstä sanoo, että kotimaisten juustojen tarjonta on nyt selkeässä murroksessa.

Juustonvalmistajain Säätiö selvitti kyselyllä, miten juustoa käytetään ruoanlaitossa.

Selvisi, että kermajuustot ovat ohittaneet suosiossa edamin, joka oli vuosikymmeniä suomalaisten lempijuusto. Edamin osuus on laskenut, kun juustoa on alettu käyttää ruoanlaitossa monipuolisemmin kuin vain leivän päällä.

– Perinteisten kypsytettyjen juustojen kuten edamin ja emmentalin osalta valmistusmäärät ovat laskeneet, kun taas kermajuustot ovat kuluttajien silmissä pitäneet hyvin pintansa. Perinteisten tilalle on tullut uusia juustotyyppejä ja makuja, niin ulkomailta kuin ilahduttavasti myös kotimaasta.

"Bulkkijuustojen" merkitys on teollisuudelle tärkeä, mutta kuluttajat haluavat nyt enenevässä määrin myös uusia makuja ja niihin liittyviä tarinoita.

Monet kotimaiset juustonvalmistajat ovat siirtyneet eurooppalaistyylisten erikoisjuustojen tuotantoon perinteisten kypsytettyjen juustojen sijaan. Samalla 2000-luvun pienjuustolabuumi on tuonut alalle uusia toimijoita.

Eniten juustoa syödään yhä leivän päällä, mutta juusto on kuitenkin otettu monipuolisesti osaksi arjen ruoanlaittorutiineja useimmissa kodeissa.

Peräti 46 prosenttia vastaajista kertoo käyttävänsä juustoja ruoanlaitossa vähintään viikoittain, osa jopa päivittäin.

Kuukausittain juustoja käyttää kokatessaan lisäksi 36 prosenttia vastaajista.

Juustoisena ruokana yksi on yli muiden: pizzaan juusto kuuluu lähes kaikkien mielestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä