Miksi kastemadot nousevat nyt pihalaatoille? Näin luontoekspertti selittää joukkopakoa maan alta

Kastelierot hakeutuvat pihojen kivetyksille ja asfaltille turvaan, jos sataa liiaksi. Ne eivät tiedä, että mahdollisesti liiskaantuvat kenkien alle.

anton soinne

Työpaikan ulko-oven pihalaattojen päälle ilmaantui kastemato, sitten toinen – ja kolmas. Viikon mittaan jokunen mato on päässyt päiviltä, tallautunut toimituksen väen liikkuessa sisään ja ulos.

Jonkinlainen joukkopaniikki on lieroilla menossa. Mistä on oikein kyse? Pelkäävätkö hukkumista?

Maa on läpimärkää, joten siellä ei ole mukava olla, kun kaikki reiät ovat täynnä vettä."

Luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Olli Elo Mäntsälästä vastaa, että runsaat sateet tosissaan aiheuttavat madoille epämukavuutta.

– Eihän nuo kastemadot mitään vesieläimiä ole, niiden nimikin on kastemato, ei vesimato. Pitkäaikaisten sateiden johdosta maa on läpimärkää, joten siellä ei ole mukava olla, kun kaikki reiät ovat täynnä vettä.

Viime päivinä on satanut runsaasti. Pelloilla on jo tulvia.

Myös Ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Heta Rinta-Pollari Järvenpäästä toteaa, että madot nousevat sateella pinnalle, koska käytävät maan alla täyttyvät vedellä.

– Madot eivät halua hukkua.

Maanpinnalla olevista lieroista aikamoinen osa menehtyy: osa liiskaantuu ja osan linnut syövät. Lierot ovat myös melko herkkiä uv-säteilylle. Lierot palaavat takaisin maan sisään, kun maa ei ole enää niin vetinen.

Kastelieroja on Suomessa toistakymmentä lajia, pisimmillään mittaa voi olla 30 senttiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Tanja Niemi-Laurila

Ota yhteyttä