"Omaperäiset Nylkyttäjät" ovat juosseet alasti, Reino-tossuissa ja Tarzanin asussa – nyt mennään keppareilla pitkin Vantaata

Juuso Ala-Tuuhonen ja Juha Nurmela vastaavat varmasti Vantaan maratonin erikoisimmasta näystä.

Paivi Tuovinen

Vantaan maraton juostaan tuttuun tapaan syksyisessä Tikkurilassa. Tänä vuonna 14. lokakuuta järjestettävässä tapahtumassa nähdään juoksuhullujen lisäksi ainakin kaksi yllytyshullua.

Juuso Ala-Tuuhonen ja Juha Nurmela riemastuttavat muita juoksijoita ja reitin varrelle kerääntynyttä yleisöä vinhalla villin lännen meiningillään.

Kaksikko on pukeutunut asiaankuuluviin naamiaisasuihin. Myös mielikuvituksellisesti Suklaaksi ja Vaniljaksi nimetyt keppihevoset kuuluvat olennaisena osana juoksijoiden rekvisiittaan.

Parivaljakko on tottunut keräämään katseita juoksutapahtumissa. Omaperäiseksi nylkyttäjiksi itseään kutsuvat herrasmiehet ovat taittaneet matkaa erikoisissa asuissa – ja asennoissa – jo vuosikausia.

– Olemme juosseet muun muassa liituraitapuvuissa ja alasti, Nurmela muistelee.

– Myös Tarzanin asua on tullut kokeiltua. Silloin piti vetää koko matka ilman kenkiä, kaksi vuotta sitten Vantaan maratonin takaperin yhdessä Nurmelan kanssa juossut Ala-Tuuhonen lisää.

Luovien hullujen aikaisempiin juoksuvarustuksiin kuuluvat lisäksi muun muassa ballerina-asu sekä Reino-tossut.

Idea erikoisiin varusteisiin lähti Nylkyttäjien mukaan irtioton tarpeesta.

– Ihmiselle tekee hyvää hullutella aina välillä. Rupesimme turhautumaan siihen, että suorituskeskeiset ihmiset vetävät täysillä lenkkejäkin. Me yritämme omalla toilailuillamme tehdä liikunnasta hauskaa, Nurmela selvittää.

– On hienoa jos esimerkiksi joku kanssajuoksija tai katsoja saa hyvän mielen ja lisää intoa meidän toilailujemme näkemisestä.

Hauskuuttamisen lisäksi tempauksilla on myös vakavampi puolensa.

– On hienoa, jos saamme tällä joitakin innostumaan liikunnasta, Nurmela toteaa.

Hän on itse nähnyt mitä liikkumattomuus voi saada aikaan. Ennen juoksuinnostustaan hän oli kolmekymmentä kiloa painavampi ja varsin huonokuntoinen.

– Minulla oli rankka duuni ja käytin nukahtamislääkkeenä pizzaa sekä keskiolutta. Minulla on myös diabetes, joten ilman elämäntaparemonttia en olisi kauhean kauaa pystynyt jatkamaan ilman liikuntaa.

Lopulta lohjalainen löysi juoksun ilot ja loppu on historiaa. Hauskaa historiaa.

Omalla Facebook-sivustollaan ideoita keräävät juoksijat ovat taittaneet jo monta kymmentä teema-juoksua.

Kaksikon ehtymättömästä ideapankista riittää silti omituisia ja riemastuttavia aiheita vielä pitkälle tulevaisuuteen.

– Olemme suunnitelleet muun muassa karaoke-maratonia. Edellä olevilla on sanoja näyttävät tabletit selässä ja me juoksemme perässä laulaen, Ala-Tuuhonen kertoo.

Näkemisen arvoinen lienee myös Nylkyttäjien letkujenkka-maraton.

– Siinä voi tosin mennä aika paljon aikaa, kun pitää ottaa koko ajan kaksi askelta eteen ja yksi taakse.

Eikä tässä vielä kaikki. Juoksijoiden listalla ovat edellä mainittujen lisäksi sormineulonta-maraton, jossa juoksun aikana on tarkoitus valmistaa kaulahuivi, sekä kenties Nylkyttäjien koskettavin idea – pyörätuolimaraton.

– Meillä olisi tavoitteena työntää pyörätuolissa istuvaa vanhusta, tai liikuntakyvytöntä henkilöä maratonin reitin läpi, Nurmela kertoo.

– Silloin hekin pääsisivät nauttimaan yleisön hurrauksesta ja tunnelmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Tero Vähämäki

Ota yhteyttä